Hudvård

Vad är Gua Sha – och hur använder man den?

I månadens GLOSSYBOX får alla Glossies testa ett Gua Sha-verktyg! Men vad är Gua Sha och hur använder man den? Vi guidar dig till det trendiga ansiktsverktyget! 

Du kanske har sett beauty-influencers använda ansiktsverktyg, eller så har du aldrig hört talas om det. Oavsett vad, så reder vi ut allt du behöver veta om den senaste hudvårdstrenden!

Älskar du också att testa nya beautyprodukter? Starta din prenumeration på GLOSSYBOX idag och upptäck fem skönhetsöverraskningar varje månad. Läs mer här! 

Vad är Gua Sha?

Gua Sha har blivit en riktig snackis den senaste tiden och det finns många olika ansiktsverktyg att addera till sin hudvårdsrutin. Trots att det är extra trendig just nu, är massagemetoden inget nytt påfund – tvärtom. Verktyget har en tusenårig historia och är väl känt inom traditionell kinesisk medicin. De som finns att köpa för hemmabruk är enkla att använda och är lite som yoga för ditt ansikte.

I GLOSSYBOX april 2021 fick alla Glossies testa Gua Sha-tool från Glow on 5th. 

Varför ska jag använda en Gua Sha?

Utöver att det är en härlig och avkopplande stund där du ger dig själv en ansiktsmassage så finns det faktiskt en hel del fördelar med att använda Gua Sha-verktyg. De skulpterar ansiktet, bidrar till att spänningar i nacke, käke och ansikte minskar samt sätter igång blodcirkulationen. Att massera ansiktet med Gua Sha-verktyg väcker huden till liv och trollar fram mer lyster.

Så använder du en Gua Sha – steg för steg: 

Det finns två viktiga saker att tänka på när du utför ansiktsmassage med det rosa verktyget. 1) Var lätt på handen, det ska kännas men inte göra ont så tryck inte för hårt och 2) använd heller inte verktyget på torr hud, se till att du har applicerat olja eller kräm innan du börjar. 

Gör så här!
1. Klappa in en ansiktsolja eller serum på rengjort ansikte. Det gör att verktyget glider lättare. 

2. Vinkla ditt verktyg i 45-gradig vinkel, nästan hela mot ansiktet, så att du inte håller den rakt ut när du drar den på huden. 

3. Ha ett lätt tryck och börja med nacke, hals och käkar innan du jobbar dig upp mot öronen, på kindbenen och i pannan. Se våra illustrationer nedan om i vilken riktning du ska föra verktyget. 

4. Du kan använda alla sidor av verktyget för olika delar av ansiktet, testa dig fram till vilken del som känns bäst på olika partier. Njut av din massage i fyra till sex minuter. 

5. Har ansiktet blossat upp? Ingen fara! Det betyder bara att du har satt igång blodcirkulationen och att din massage har verkat. 

Vad är skillnaden på Gua Sha och jade roller?

Precis som Gua Sha-verktyg är även jade rollers någonting som kommer från den kinesiska medicinen. Jade roller är något enklare att hantera teknikmässigt och går snabbare att använda eftersom du rullar den över huden. Däremot kan många uppleva att Gua Sha ger en mer djupgående effekt när det kommer till spänningar och svullnader. Båda går att kombinera tillsammans! Exempelvis genom att använda en Jade roller på morgonen och en Gua Sha för längre massage på kvällen. 

Många föredrar att förvara sin jade roller i kylskåpet och ge huden en kylande känsla när de rullar stenen över ansiktet. Det ska du däremot undvika med Gua Sha-verktyget, som i stället förvaras i rumstemperatur. Vill du ändå ha den lite kyld innan du börjar massera? Skölj den i kallt vatten.

Hur ofta kan jag använda en Gua Sha?

Du kan utan problem använda ditt ansiktsverktyg varje dag (morgon eller kväll). Det är inget som skadar huden eller liknande. Däremot förstår vi också att det är svårt att få tiden att räcka till. För att se resultat räcker det med att ta fram den två till tre gånger i veckan. Så om du absolut inte vill, behöver du inte använda den oftare än så. Glöm inte att rengöra verktyget efter användning! 

Du kanske också vill läsa om: 
GLOSSYBOX Self-care Sunday: Din lyxigaste hudvårdsrutin
Jag testade att exfoliera hårbotten med syra – och kommer aldrig sluta
En nybörjares guide till hyaluronsyra

Starta din GLOSSYBOX-prenumeration!

 

Signa upp dig idag och få en GLOSSYBOX fylld med skönhet hemskickad varje månad. Upptäck fem noggrant utvalda produkter en gång i månanden. Du får dessutom förtur till lanseringarna av våra limited edition-boxar!

Läs mer!


Terese Allert

Terese Allert

Beauty Editor