Hudvård

En nybörjares guide till hyaluronsyra

Hyaluronsyra är förmodligen ett ord som du har hört och sett flera gånger i hudvårdssammanhang den senaste tiden. Men vad är egentligen hyaluronsyra och varför är det så bra? Läs GLOSSYBOX guide till den trendiga hudvårdsingrediensen!

Hyaluronsyra är ingen syra  

Förvirrande, vi vet. Men namnet till trots är alltså hyaluronsyra (HA) inte en syra, utan faktiskt en sockerart. Det innebär med andra ord att den inte är exfolierande utan har ett annat huvudsyfte – att återfukta och plumpa huden. Att använda hyaluronsyra bidrar inte till att huden blir extra känslig för solen (som den blir om du använder just syror) och inte heller att du behöver fundera över vilka andra aktiva ingredienser du kan kombinera den med. Så, låt oss ta en närmare tid på den fuktgivande ingrediensen!

Vad är hyaluronsyra? 

HA är ett ämne som faktiskt redan finns i huden där den binder vatten, upprätthåller fuktbalansen, främjar cellförnyelsen och hjälper till att bibehålla hudens fyllighet. En brist på HA i huden (som sakta men säkert dyker upp efter att du passerat 25-årsstrecket) gör att den istället blir torr och tappar elasticiteten. Däremot går det, som bekant, att tillföra ämnet genom att använda hudvårdsprodukter som innehåller HA. 

5 fördelar med hyaluronsyra 

1. Hyaluronsyra passar alla hudtyper! Du behöver inte ha en torr hudtyp för att behöva tillföra fukt till huden. Även en oljigare hud mår bra av fukt som balanserar och reglerar sebumproduktionen.

2. Fina linjer och torrhetsrynkor mår toppen av HA! Ibland är det helt enkelt lite extra fukt som huden saknar.

3. HA är en snäll hudvårdsingrediens och kan användas varje dag! Den behöver heller inte vänjas in i huden. 

4. Hyaluronsyra stärker hudbarriären, genom att lägga sig på huden och bilda en fuktfilm som skyddar och stärker.

5. Huden blir mjukare och lenare, vilket gör att efterföljande makeup kommer att sitta bättre och mer jämnt på huden.

Applicera på fuktig hud

Sist men inte minst, vi vill inte att du ska lämna den här guiden utan att ha fått med dig ett riktigt proffstips. Eftersom hyaluronsyra drar åt sig fukt likt en magnet gör den sig allra bäst på just fuktig hud. Se därför till att ansiktet inte är helt torrt när du applicerar HA. 

När det är riktigt torrt och kallt ute kan det till och med innebära att det ger motsatt effekt och torkar ut huden (eftersom den drar åt sig den fukt som finns i huden). Så för att vara på den säkra sidan: badda ansiktet med en handduk efter rengöring men se till att den inte är helt torr. Ett annat alternativ är att applicera den efter en toner (ansiktsvatten) innan den helt har sjunkit in i huden.

När i hudvårdsrutinen ska hyaluronsyra användas? 

Om du adderar hyaluronsyra i form av ett serum används den efter rengöring och innan ansiktskräm (hoppa inte över den bara för att du får fukt från serumet!). Ytterligare en fördel med hyaluronsyra är att den går utmärkt att kombinera med andra serum och hudvårdsprodukter, och att den inte krockar med andra ingredienser. Därför kan du applicera ett annat, mer aktivt, serum tillsammans med hyaluronsyra. I vilket ordning de ska läggas på huden? En riktlinje är att börja med den produkt som har lättast konsistens. 

Serum med hyaluronsyra 


The Ordinary – Hyraluronic Acid 2% + B5, La Roche-Posay – Hyalu B5 Hyaluronic Acid Serum, L’Oréal Paris – Revitalift Filler Serum

Hudvårdsprodukter med hyaluronsyra

Brun utan sol-serum med hyaluronsyra från St. Tropez, ansiktskräm med hyaluronsyra från Peter Thomas Roth, sheet mask med hyaluronsyra från Holika Holika. 

 

Starta din GLOSSYBOX-prenumeration!


Signa upp dig idag och få en GLOSSYBOX fylld med skönhet hemskickad varje månad. Upptäck fem noggrant utvalda produkter en gång i månanden. Du får dessutom förtur till lanseringarna av våra limited edition-boxar!
Läs mer: GLOSSYBOX Månadsprenumeration

 

Missa inte!
Enkel läpprutin för återfuktade och mjuka läppar
Så rengör du dina smink- och hårborstar 
Margareta Grääs: ”Mitt beautyintresse har räddat mig” GLOSSYBOX

GLOSSYBOX

Beauty Editor