Hudvård

Din ultimata guide till sheet masks


@vitamasques

Att lägga en sheet mask är ofta förknippat med extra lyx och self-care. Men hur får man bästa möjliga resultat av en sheet mask? Vilken ska man välja? Vi har samlat alla tips du behöver om sheet masks i vår guide.

Vi vågar påstå att det är den rådande pandemin som fått oss att återupptäcka sheet masken och dess positiva egenskaper för huden. För sheet masks är vid det här laget inget nytt påfund och är numera inte bara en självklar del i den koreanska hudvårdsrutinen, som den kommer ifrån, utan är numera lättillgängligt i alla prisklasser och finns att köpa i princip var som helst (har du spanat in beautyhyllan på din lokala Ica?). 

Att applicera en sheet mask gör att vi nästan omdelbart måste slappna av, att springa runt med dammsugaren samtidigt som man låter en sheet mask verka känns inte lika kompatibelt som att applicera den i badet eller när man lutar sig tillbaka i soffan tillsammans med en podcast i lurarna. Det enklaste vägen till en stunds avkoppling går genom en sheet mask, helt enkelt! 

Älskar du också sheet masks? Det är en av alla beautyprodukter som då och då dyker upp i GLOSSYBOX. Starta din prenumeration idag och upptäck fem skönhetsöverraskningar varje månad. Läs mer här! 

Vad är sheet masks och vad gör det för huden? 

Sheet mask är, enkelt förklarat, en arkmask som är dränkt i serum eller essence. Maskerna är formade efter ansiktet och har hål för ögon, näsa och mun och ska appliceras på rengjord hud. 

Den stora skillnaden, från när du applicerar ett serum på egen hand, är att masken fungerar som ett skyddande filter och därför kan serumet jobba ordentligt och så djupt som möjligt utan att det avdunstar. 

Det resulterar i att huden får sig en rejäl omgång med fukt, näring och glow. Många upplever att de ser en omedelbart effekt efter att ha använt en sheet mask men också att huden känns mer återfuktad och plumpad även de kommande dagarna. 

Sheet masks innehåller olika ingredienser, så välj en mask som bidrar till just det du är ute efter. Populära ingredienser är bland annat hyaluronsyra och glycerin för fukt, aloe vera och tea tree för att lugna huden och minska rodnader, vitamin C för att ljusa upp, niacinamid för att minska porerna samt kollagen och honung för en uppstramande effekt. 

Hur använder jag sheet masks på bästa sätt?

Det är svårt att göra helt fel när det kommer till sheet masks, då de är väldigt enkla att använda och sällan innehåller några starka ingredienser som kan irritera huden. Självklart finns det däremot några saker att tänka på för att få ut maximalt av din sheet mask. 

1. Rengör och exfoliera huden
Lägg aldrig på en sheet mask utan att först ha rengjort ansiktet. Avlägsna även döda hudceller genom att exfoliera huden. Då är huden som mest mottaglig för det serum som sheet masken för med sig. 

2. Följ tidsangivelsen
Står det 20 minuter på förpackningen, då är det 20 minuter som gäller. Visst kan det kännas lyxigt att behålla masken på i en timme men faktum är att det då kan ge motsatt effekt. Om arket börjar torka tar den istället tillbaka det serum som ligger på huden.

3. Tvätta inte av
När sheet masken har verkat – tvätta inte ansiktet efteråt. Låt serumet ligga kvar på huden, klappa in det som inte sjunkit in och följ upp med en ansiktskräm. Tvättar du ansiktet, försvinner alla härligheter du vill tillföra till huden. 

4. Använd serumet i förpackningen
Sheet masken är dränkt i serum, men det finns ofta ytterligare produkt i förpackningen som inte följer med masken upp i ansiktet. Släng det inte utan applicera på hals och dekolletage, alternativt förslut påsen, förvara i kylskåpet och använd det överblivna serumet dagen efter. Vänta dock inte för länge, då kan det torka ut i förpackningen. 

Garnier – Nutri Bomb Milky Sheet Mask Almond Milk and Hyaluronic Acid, PIXI – GLOW Glycolic Boost Sheet Mask, Holika Holika – Pure Essence Mask Sheet, TONYMOLY – I’m Seaweed Sheet Mask

Är sheet masks dåligt för miljön? 

Vi önskar att det omedelbara svaret vore nej, men så är tyvärr inte fallet. Det som har fått många att ställa sig tveksamma till att använda sheet masks är just ur hållbarhetssynpunkt. Till skillnad från andra hudvårdsprodukter, kommer en sheet mask med mycket förpackning och används, som bekant, bara en gång. Det efterlämnar med andra ord en hel del skräp för enbart en engångsanvändning

Vill du ändå använda sheet masks finns det några saker du kan göra:
1. Källsortera förpackningen som plast, släng den inte i soporna.
2. Kolla om själva arket är gjort i nedbrytbart material, då kan det sorteras i komposten. Skölj av den först, efter användning.
3. Minimera användandet av sheet masks, se det som en lyx du unnar dig då och då och inte någonting du använder dagligen. 

Det finns också numera sheet masks som säljs flera stycken i samma förpackning och även sheet masks som går att återanvända. Då applicerar du först ditt vanliga serum och lägger sen masken över ansiktet för att få produkten där under att absorberas och jobba likt om du hade en sheet mask på dig. Den här masken innehåller däremot ingen produkt utan fungerar mer som ett skydd åt produkten under.

Starta din GLOSSYBOX-prenumeration!

Signa upp dig idag och få en GLOSSYBOX fylld med skönhet hemskickad varje månad. Upptäck fem noggrant utvalda produkter en gång i månaden. Du får också förtur till lanseringarna av våra exklusiva limited edition-boxar (med ett förmånligare pris).

Läs mer!


Terese Allert

Terese Allert

Beauty Editor