Wellness

GLOSSYBOX Self-care Sunday: Din lyxigaste hudvårdsrutin

Det är söndag, så vad passar då bättre än att fokusera lite extra på sig själv? Vi kallar det för GLOSSYBOX Self-care Sunday, där vi under fyra söndagar i rad kommer bjuda på fyra olika beautyrutiner. Alla med olika områden i fokus. Först ut – hudvård! 

Ordet self-care cirkulerar fritt just nu, inte minst på grund av den rådande pandemin som innebär att vi kanske inte mår toppen och är vårt bästa jag för tillfället. Att då ta hand om sig själv och prioritera sitt välmående har för många blivit extra viktigt. Att stanna upp, fokusera på sig själv och inte bara stressa vidare.

Därför har vi på GLOSSYBOX startat GLOSSYBOX Self-care Sunday, där vi ger er olika self-care-rutiner med fokus på beauty. Här nedan kan du läsa om en lyxig hudvårdsrutin, som må ta lite tid, men som gör under för din hy.  

Sätt på dig en morgonrock eller mjuka och sköna kläder, tänd ett doftljus, sätt på avslappnande musik och stäng dörren till badrummet. Det här är din egentid! 

Innan vi börjar – self-care innebär just att ta hand om och fokusera på sig själv, inte att ha så många produkter som möjligt eller tvinga sig själv att göra någonting man inte vill eller tycker sig behöva. Se därför våra rutiner som inspiration för en härlig stund, inte att du måste springa och införskaffa massor nytt för att hänga med. GLOSSYBOX Self-care Sunday ska vara kul och härligt – inte ett tvång! 

Steg 1: Oljebaserad rengöring 

Vi börjar redan på första steget med något du kanske inte testat förut, nämligen att rengöra ansiktet med två olika rengöringar (även kallat “dubbelrengöring” eller “double cleansing”). Så varför gör man det? Jo, en oljebaserad tvätt löser effektivt upp smuts, smink och solskydd som ligger på huden. 

Gör så här: Applicera produkten på torr hud, och massera med mjuka uppåtgående rörelser. Låt det ta lite tid och stressa inte. Tillsätt vatten och massera igen. Skölj av. 

Clinique – Take The Day Off Cleansing Oil, Dermalogica Pre Cleanse BalmBabor – HY-ÖL, Elemis – Pro-Collagen Cleansing Balm

Steg 2: Vattenbaserad rengöring 

Det här är förmodligen den rengöring du har hemma och ofta använder, som kommer i form av en mousse, gel eller lotion (beroende på vilken hudtyp du har och vilken formula du föredrar). När vi nu har tvättat bort allt som ligger på huden fokuserar vi då i det här steget på att faktiskt rengöra huden. Upplever du att huden stramar efter att du rengjort den? Ett vanligt misstag många gör är att välja en för stark rengöring som torkar ut huden och inte passar ens hudtyp. Testa då en rengöringslotion eller rengöringsmjölk som är betydligt snällare mot huden än en mousse eller gel. 

Gör så här: Applicera din cleanser på fuktig hud, massera in och skölj av. 

Ole Henriksen – Truth Juice Daily Cleanser, CeraVe – Hydrating Cleanser, La Roche-Posay Toleriane Dermo-Cleanser, philosophy – Purity Made Simple Cleanser

Steg 3: Ansiktsmask

Så, nu är huden helt rengjord och redo för nästa steg. Eftersom det är söndag och vi har tid att lägga några extra minuter på huden är det dags för *trumvirvel* söndagsmasken! (Att det har blivit ett eget begrepp säger ju att just söndagar är den ultimata dagen att maska på). Det finns en hel uppsjö av ansiktsmasker men precis som med alla hudvårdsprodukter finns det två saker att utgå ifrån när du väljer mask: din hudtyp och vilket resultat du vill ha. En lermask rengör på djupet medan plumpande och återfuktande masker gör just det – ger huden ett extra glow. Många masker innehåller också peelingkorn som exfolierar huden. 

Gör så här: Applicera över hela ansiktet, men undvik ögonområdet. Låt verka enligt angivelse på förpackningen. Under tiden – gör någonting avslappnande som att läsa en bok, måla naglarna eller bara sluta ögonen och lyssna på musiken. 

Tips! Om du väljer en lermask, tvätta bort den innan den hinner torka på huden. En torr lermask kan nämligen dra åt sig fukt från huden. Håll koll på tiden den verkar! 

L300 – Energizing Face Mask, The Body Shop – Himalayan Charcoal Purifying Glow Mask, Filorga – Scrub & Detox Exfoliator, REN – Glycol Lactic Radiance Renewal Mask

Steg 4: Toner 

Ansiktsvattnet, eller tonern, har verkligen gjort comeback när det kommer till hudvård. Till skillnad från vad man kanske kan tro (och hur de användes back in the days) så ska en toner tillföra någonting till huden – fukt, glow, utjämnande, lugnande och så vidare. Använd den alltså inte för att tvätta rent utan för att förbereda huden för nästa steg. 

Gör så här: Applicera tonern över hela ansiktet. Hoppa över bomullspaden, som både suger upp mycket av produkten och är dåligt för miljön. Häll istället ut tonern i handflatan och klappa in i ansiktet. 

Tips! Om du använder en återfuktande toner, testa att klappa in den flera gånger. På så sätt maxar du fukten och plumpar huden. Tre gånger är en bra riktlinje (men om du vill gå all in och testa metoden som ofta används inom koreansk hudvård är det sju gånger denna procedur ska upprepas). 

Lancôme – Tonique Confort Toner, Garnier – Natural Rose Water Toner for Sensitive, Pixi – Clarity Tonic, BeautyAct – Vita-C MultiAction Brightening Toner

Steg 5: Serum 

Nu kommer vi till produkten som verkligen jobbar på djupet och kan ge riktigt bra resultat. Precis som med mycket annat, kan serum uppfattas som en riktig djungel med oändligt många alternativ. Det finns exfolierande varianter (som retinol, AHA- och BHA-syror) men också mildare varianter. Vill du ge huden en omgång och jobba på specifika problemområden? Testa ett aktivt serum, men läs på och vänj in det i huden för att inte rubba på hudbarriären. 

Gör så här: Serum är ofta väldigt koncentrerade så det behövs bara några droppar, eller en väldigt liten klick, för att räcka till hela ansiktet. 

The Ordinary – Niacinamide 10% + Zinc 1%, Elizabeth Arden – Retinol Ceramide Capsules Line Erasing Night Serum, La Roche-Posay Pure Vitamin C10 Serum, Dr.Jart+ – Cicapair Tiger Grass Re.pair Serum

Bonussteg: Gua Sha-massage

Medan serumet verkar och går in i huden, kan du använda ett ansiktsverktyg för att skulptera ansiktet och trolla fram mer lyster. I GLOSSYBOX aprilbox från alla Glossies testa Rose Gua Sha-tool. Läs mer om hur du gör här! 

Steg 6: Sheet mask 

Nu snackar vi extra lyx! En sheet mask, eller arkmask, är en engångsmask som har samma ingredienser som finns i ett serum. En sheet mask gör att serumet kan jobba utan att avdunsta då just arket fungerar som en skyddande film under tiden det verkar. Det går utmärkt att kombinera flera serum så därför är det inga problem att följa upp ditt förra serum med en sheet mask (eller att bara välja ett av dessa steg). Välj en sheet mask beroende på vad din hud behöver, det vanligaste är en mask som ger extra fukt och glow. 

Gör så här: Luta dig tillbaka och låt masken verka i 10 till 20 minuter. Ta av masken och låt överflödig produkt sjunka in i huden.  

Oh K! – Sheet Mask Bubble, Garnier – Moisture Bomb Pomegranate Hydrating Face Sheet Mask, Holika Holika – Pure Essence Mask Sheet, VICHY – Minéral 89 Hyaluronic Acid Fortifying Sheet Mask

Steg 7: Ögonkräm 

Behövs verkligen en egen produkt för huden runt ögonen? Både ja och nej. En tjockare kräm, som vanligtvis används i resten av ansiktet kan göra den tunna huden runt ögonen torr och irriterad. Att ha en specifik ögonkräm kan också göra att man inte glömmer att återfukta huden runt ögonen, just för att man har en produkt för det ändamålet. Men om du upplever att din vanliga fuktkräm funkar fint runt ögonen, då gör den nog också det! 

Gör så här:  Applicera under ögonen och under ögonbrynen med lätt hand. Använd gärna ringfingret och klappa in produkten – dra inte i huden. 

Bobbi Brown – Hydrating Eye Cream, La Roche-Posay – Toleriane Ultra Eyes, Origins – GinZing Refreshing Eye Cream, The INKEY List – Retinol Eye Cream

Steg 8: Fuktkräm (eller sovmask) 

Nu när du tillfört alla härligheter till huden är det dags för det allra viktigaste steget (utöver rengöring!), nämligen att applicera en återfuktande kräm. Den skapar en skyddande barriär som låser in produkter du redan använt, så att de inte avdunstar från huden. En produkt som maxar fukten ytterligare är en sovmask. Den har en tjockare konsistens än en vanlig fuktkräm och appliceras med ett rikligt lager på huden, och som du sen sover med.  

Gör så här: Applicera fuktkrämen eller sovmasken över ansikte och hals (och gärna även ner på dekolletaget). Massera in! 

Weleda – Skin Food, Simple – Replenishing Rich Moisturiser, Löwengrip – Sleeping Sensation Hydrating Mask, Kora Organics – Noni Glow Sleeping Mask

 

Då var vi klara! Tacka nu dig själv för att du tog dig tid och njut av det strålande resultat som en noggrann hudvårdsrutin ger. 

Missa inte nästa veckas GLOSSYBOX Self-care Sunday då vi fokuserar på hår och hårbotten! Håll utkik här på bloggen och på Instagram @glossybox_sweden. 

Starta din GLOSSYBOX-prenumeration!

Signa upp dig idag och få en GLOSSYBOX fylld med skönhet hemskickad varje månad. Upptäck fem noggrant utvalda produkter en gång i månaden. Du får dessutom förtur till lanseringarna av våra exklusiva limited edition-boxar!
Läs mer: GLOSSYBOX månadsprenumeration

Missa inte!
Enkel läpprutin för återfuktade och mjuka läppar
Så rengör du dina smink- och hårborstar 
Margareta Grääs: ”Mitt beautyintresse har räddat mig”GLOSSYBOX

GLOSSYBOX

Beauty Editor