Hudvård

Hur mycket solskydd ska jag använda? (plus 5 andra frågor & svar om SPF)

Hur mycket solskydd ska man använda? Vad betyder det att ett solskydd är vattenresistent? Det här med SPF och att skydda sig från solen kan vara lite krångligt (men så viktigt!). Eucerins hudvårdsexpert Caroline Martinsson ger solsäkra tips och svarar på dina frågor om solskydd.

Inlägget är i samarbete med Eucerin som medverkade i GLOSSYBOX maj 2021. 

Spray, kräm eller olja – det finns så många olika typer av solskydd. Hur vet jag vilket jag ska välja? 

– Vilken formula du väljer handlar oftast om vad du föredrar. En spray kan vara lättare att applicera medan en kräm eller olja kan vara skönare om du har torr hud, säger Caroline Martinsson, Eucerins hudvårdsexpert.

Om det står att ett solskydd är vattenfast, innebär det då att det inte försvinner när jag badar?

– Vattenresistent är ett bättre ord. Solskyddet sitter bättre och längre på huden men det kan alltid gnuggas av vid handdukstorkning och därför är det viktigt att återapplicera. Vattenresistent innebär att den som regel klarar två gånger 20 minuters bad.


I GLOSSYBOX maj får några Glossies testa nyheten After Sun Sensitive Relief Gel-Cream från Eucerin.

Vad gör en after sun och när ska jag använda det?

– Den är särskilt lämpad för huden efter solexponering och har svalkande och extra återfuktande egenskaper. Det är viktigt att ta lite extra hand om huden efter att du varit i solen eftersom den kan bli torr och känslig. Om huden blivit röd är det kroppens sätt att säga att den fått för mycket sol.

Hur mycket solkräm ska jag applicera?

– Mycket mer än vad många tror! För en vuxen kropp är en handfull lagom. Studier visar att många endast använder en fjärdedel av rekommenderad mängd vilket innebär att du inte kommer upp i det skydd som står på förpackningen. En förpackning solskydds- medel ska alltså inte räcka för hela familjen under hela sommaren!

Behövs det olika solskydd för kroppen och ansiktet?

– Skillnaden mellan solskydd för de två är oftast formulan och anpassade ingredienser. Du har oftast ett annat behov av solskydd för ansiktet, som att det ska vara nedmattande, återfuktande eller motverka hyperpigmentering. Det går dock oftast att använda samma solskydd för kroppen som till ansiktet.

Det finns solskydd speciellt för barn, kan de inte använda samma som vuxna?

– Eftersom barn har en mycket tunnare hud än vuxna är de också känsligare och därför är det viktigt att ha ett särskilt solskydd till dem. Barns solskydd är särskilt ingrediensan- passade. Vuxna kan däremot alltid använda barnens solskydd. Tänk på att kläder och skugga alltid kommer först.

Hur undviker jag att få pigmentfläckar av att vara i solen?

– Om du har benägenhet för det är det viktigt att undvika solen i största möjliga mån. Det är solen som triggar igång hyperpigmenteringen, även om grundorsaken kan vara hormonellt orsakad. Det är också viktigt med högt solskydd, SPF 50, och att skydda sig med hatt och solglasögon. 

 

Du kanske också vill läsa om: 
Hur mycket solskydd ska jag ha i ansiktet? Enkla knepet som hjälper dig!
Syror i solen – vad gäller egentligen på sommaren?
Sommarens största sminktrender 2021

Starta din GLOSSYBOX-prenumeration!

Signa upp dig idag och få en GLOSSYBOX fylld med skönhet hemskickad varje månad. Upptäck fem noggrant utvalda produkter en gång i månaden. Du får också förtur till lanseringarna av våra exklusiva limited edition-boxar (med ett förmånligare pris).

Läs mer!


GLOSSYBOX

GLOSSYBOX

Beauty Editor