Hår

Jag testade att exfoliera hårbotten med syra – och kommer aldrig sluta

Bild: @curlsfirst

Det cirkulerar en hel del beautytrender på sociala medier. Vissa, som kanske inte är så smarta att ge sig på och andra som faktiskt verkar riktigt bra. En av dessa är att exfoliera hårbotten med syra (don’t worry, det är inte så läskigt som det låter). Jag testade – och blev positivt överraskad! 

Jag har länge haft en torr och kliande hårbotten, inte minst under årets kallare månader. Det har resulterat i en del, mindre smickrande, flagor som landat på axlarna när jag försökt lindra irritationen genom att ge håret en omgång med naglarna (surprise: det gör bara saker och ting värre). Efter en del research har jag också insett att det inte är mjäll, utan bara en torr hårbotten jag lider av. Precis som huden behöver omvårdnad för att inte bli torr – finns det medel att ta till även för hårbotten. 

Det har passerat ett par produkter för kliande hårbotten i min duschhylla. Sådana som är specifikt framtagna för det här ändamålet. De har funkat, varken mer eller mindre. Inget superbra resultat med andra ord. 

Sen kom jag över en relativt ny metod, som cirkulerar på beautykonton på sociala medier, nämligen att exfoliera hårbotten med syra (sa vi precis syra?!) som egentligen ska användas i ansiktet. Så jag testade med The Ordinary Glycolic Acid 7% Toning Solution, vilket många rekommenderar för just det här ändamålet. Läs min recension nedan! 

Älskar du också att testa nya beautyprodukter? Starta din prenumeration på GLOSSYBOX idag och upptäck fem skönhetsöverraskningar varje månad. Läs mer här! 

Hur exolierar man hårbotten med syra?  

Dela upp håret i sektioner och häll ut vätskan i hårbotten, i torrt hår. Massera in. Det här är inget att rekommendera om du har psoriasis eller liknande, utan funkar bra om du har en torr hårbotten i behov av lite extra kärlek. Sår och eksem ska vi däremot inte hälla syra i. Låt verka i 20-30 minuter innan du kliver in i duschen, sköljer ur och använder schampo och balsam som vanligt. 

Hur ofta ska man exfoliera hårbotten? 

Enkel tumregel: inte för ofta. Det kan rubba på hårbottens pH-balans. För mig funkar det fint att exfoliera en gång i veckan. Perfekt på söndagar när jag oftast mest är hemma och syran kan verka ett tag innan duschen. 

Vilket resultat fick jag av att exfoliera hårbotten? 

Jag måste erkänna att det kändes ganska läskigt att hälla syra i hårbotten. Jag är visserligen ett stort fan av syror när det kommer till hudvård men min hårbotten har aldrig tidigare utsatts för något annat än schampo och stylingprodukter. Gissa om jag blev förvånad när jag inte kände någonting medan produkten verkade. Inget kli, ingen irritation – nada. 

Några dagar senare funderade jag på om mitt experiment hade gjort någon skillnad och det var då jag insåg hur bra det faktiskt hade fungerat! Jag hade nämligen inte ägnat min hårbotten en tanke, vilket betyder att den varken hade kliat eller varit irriterad. Numera upprepar jag proceduren varje söndag, och min hårbotten har aldrig mått bättre! 

Betyg: 5 av 5, det här är en effektiv metod som verkligen fungerar! Utöver att förebygga en torr hårbotten hjälper en exfoliering även till att ta bort rester från hårprodukter samt döda hudceller som ger håret en bättre miljö att växa ut i. Ser fram emot en vår med mitt bästa hår någonsin! 

Du kanske också vill läsa mer om:
Hur mycket solskydd ska jag ha i ansiktet? Enkla knepet som hjälper dig!
GLOSSYBOX Self-care Sunday: Din lyxigaste hudvårdsrutin
En nybörjares guide till hyaluronsyra

Starta din GLOSSYBOX-prenumeration!

 

Signa upp dig idag och få en GLOSSYBOX fylld med skönhet hemskickad varje månad. Upptäck fem noggrant utvalda produkter en gång i månanden. Du får dessutom förtur till lanseringarna av våra limited edition-boxar!

Läs mer!Terese Allert

Terese Allert

Beauty Editor