Hudvård

Kollagen i hudvård: Så funkar det

Den viktigaste byggstenen för hudens elasticitet stavas kollagen. Det finns naturligt i huden, men går även att addera genom hudvård. Vi reder ut hur det fungerar!

Artikeln är i samarbete med BABOR som medverkar i GLOSSYBOX februari 2022. 

De senaste åren har kollagen i hudvård blivit en riktig trendingrediens. Kollagen är ett ämne som redan finns naturligt i huden och ser till att den är plumpad och elastisk. Det är, tillsammans med elastin och hyaluronsyra, de essentiella byggstenarna för en välmående hud och hela 75 till 80 procent av huden består av just dessa. Kollagen återfinns i hudens andra lager, dermis, där det produceras. Utöver att vara en stor del av huden är kollagen även en viktig byggsten i bland annat våra ben, organ, muskler, blodkärl och hår. Enkelt förklarat är kollagen som ett lim som håller ihop kroppen! Ju äldre vi blir desto mer minskar kroppens produktion av kollagen, inte minst i huden.


Visste du att hudens naturliga kollagenproduktion minskar redan i 25-årsåldern och är det som främst påverkar hudens åldrande och uppkomst av rynkor och minskad elasticitet?

Redan i 25-årsåldern minskar kollagenproduktionen med en procent varje år och när vi kommer i klimakteriet minskar den med hela 30 procent. Utöver hudens naturliga åldrande är UV-ljus en stor bov i dramat och att vistas i solen utan solskydd påskyndar processen med minskat kollagen i huden.

Kollagen i hudvård

Så går det att boosta kollagenproduktionen i huden? Det finns många hudvårdsprodukter som sägs göra just detta, men då kollagenets molekyl är för stor för att kunna penetrera huden ner till dermis, så stannar den främst på ytan (där den däremot kan återfukta och mjukgöra huden på ett bra sätt). För att kunna förbättra kollagenproduktionen behöver vi nå hudens andra lager, och det kan du göra med peptider. Kollagenpeptider stimulerar produktionen av nytt kollagen genom att sända signaler till fibroblasterna, vilket är celler som sedan blir till kollagen.

I månadens GLOSSYBOX får några testa Collagen Booster Cream från BABOR som plumpar huden inifrån, minskar fina linjer och förbättrar hudens elasticitet. Nyckelingrediensen är en högteknologisk tripeptid-lösning som stärker strukturen av kollagen och elastin. Med maximalt återfuktande och fuktbindande effekt med hyaluronsyra och marint kollagen. Resultatet? En fylld, fast och spänstig hud!

Signa upp dig idag och få en GLOSSYBOX fylld med skönhet hemskickad varje månad. Upptäck fem noggrant utvalda produkter en gång i månaden. Du får också förtur till lanseringarna av våra exklusiva limited edition-boxar (med ett förmånligare pris)!

Läs mer!


GLOSSYBOX

GLOSSYBOX

Beauty Editor