Hudvård

Allt du måste veta om salicylsyra (BHA) i hudvård

Salicylsyra, eller BHA, är något som du kanske har hört om när det kommer till hudvård. Men vad är det och vad gör det för din hud? Vi reder ut! 

Ordet ”syra” i kombination med hudvård kan låta lite läskigt, men oroa dig inte – inga ansikten ska frätas bort! Tvärtom, i själv verket är hudvårdsprodukter med syra riktiga superhjältar när det kommer till att jobba på bland annat hudtextur, porer, akne och trött och glåmig hy. AHA, BHA och PHA är de stora ”familjerna” för olika syror, i det här inlägget kikar vi närmare på BHA eller salicylsyra som det också heter (salicylic acid).

Gillar du också att testa nya beautyprodukter varje månad? Läs mer om vårt senaste erbjudande och signa upp dig på GLOSSYBOX här! 

Vad är salicylsyra (BHA)? 

Om du letar efter en hudvårdsingrediens som kontrollerar sebumproduktionen, håller porerna i schack och som både förhindrar att nya finnar bryter ut samtidigt som existerande inte stannar kvar lika länge – då är det dags att välkomna salicylsyra in i din hudvårdsrutin. Salicylsyra är en betahydroxidsyra (BHA) som utvinns från pilbark och som kan jobba på flera sätt på huden. Då den är fettlöslig kan den tränga in i porerna och lösa upp talg samtidigt som den är exfolierande och avlägsnar döda hudceller på hudytan. BHA har även antiinflammatoriska egenskaper och lugnar rödhet och irritation i huden. 


I GLOSSYBOX januari 2022 får alla Glossies testa BHA Exfoliating Concentrate från Balance Me. Läs mer om produkten här! 

Hur väljer jag rätt produkt med salicylsyra (BHA)? 

Salicylsyra går att hitta i olika typer av hudvårdsprodukter så som rengöring, ansiktsmask, serum, exfolierande toners eller i punktbehandling av finnar. Utgå från personlig referens och vilken typ av produkt du enkelt kan få in i din befintliga hudvårdsrutin men även vilka ytterligare ingredienser du hittar i produkten. Innan du investerar i en ny produkt med BHA, kontrollera var salicylsyra (salicylic acid) står på ingredienslistan. Den behöver befinna sig högt upp för att faktiskt kunna göra någon nytta.

 

The Ordinary – Salicylic Acid 2% Anhydrous Solution,  The INKEY List – Salicylic Acid CleanserFARMACY – Deep Sweep 2% BHA Pore Cleaning Toner

Vem kan använda salicylsyra (BHA)? 

BHA går att använda varje dag, är en relativt mild syra och irriterar sällan huden (även om allas hud självklart är olika). Däremot är det viktigt att vänja in nya produkter, så testa en eller två gånger i veckan i början och se hur din hud reagerar. Använder du andra syror eller aktiva ingredienser, som AHA eller retinol, i din hudvård, kan du applicera dessa produkter under olika dagar. Annars riskerar du att irritera huden. Om du har en torrare hudtyp kan även BHA upplevas som uttorkade så var noga med att återfukta huden. Sist men inte minst –glöm aldrig solskyddet när du använder syror.   

Psst! Missa inte vårt senaste erbjudande när du blir ny GLOSSYBOX-prenumerant. Läs mer här! 

Läs också: 
GLOSSYBOX Februari: Unboxing Timeless Treats 
Uppdatera din hudvårdsrutin med essence 
Vad är skillnaden på torr och yttorr hud? Vi reder ut!

Signa upp dig idag och få en GLOSSYBOX fylld med skönhet hemskickad varje månad. Upptäck fem noggrant utvalda produkter en gång i månaden. Du får också förtur till lanseringarna av våra exklusiva limited edition-boxar (med ett förmånligare pris)!

Läs mer!


Terese Allert

Terese Allert

Beauty Editor