Hoppa till huvudinnehåll
Hudvård

Redaktören tipsar: Hudvårdsrutin för sommarhy

Terese Allert
Skribent och expert3 år sedan
View Terese Allert's profile
Det är sommar, solen lyser och det är hudens time to shine! Det är dags för en makeover i badrumsskåpet för att plocka fram hudvårdsprodukterna som passar extra bra under sommaren. 

Den kan inte ha undgått någon att det i Sverige varit minst sagt varmt den senaste månaden. Jag tänker absolut inte klaga på värmen (okej, det är visserligen ganska svårt att sova…) utan istället ge er en lista på hur min hudvårdsrutin ser ut när termometern visar över 20 grader. 

Älskar du också hudvård och allt annat inom beauty? Börja prenumerera på GLOSSYBOX och få hem fem beautyöverraskningar varje månad. Läs mer här! 

Går det inte att använda samma hudvårdsprodukter året runt? Jo, om din hud gillar det du använder och det inte är något du irriterar dig på (som att din fuktkräm helt plötsligt känns lite för fet till exempel) så kör på. Jag som däremot har betydligt torrare hy på vintern byter ut produkterna i badrumsskåpet i samma sekund som även sommarkläderna plockas in i garderoben. Dessutom föredrar jag en snabbare hudvårdsrutin på sommaren. Det finns helt enkelt inte lika mycket tid, ork och intresse att stå framför spegeln längre än nödvändigt. Sommarens aktiviteter väntar runt hörnet! 

Dubbelrengöring – från lotion till gel 

CeraVe – Foaming Facial Cleanser 

När du väl har testat att dubbelrengöra ansiktet (det vill säga att använda två olika rengöringar efter varandra) kommer du aldrig att sluta. Så det gör jag inte på sommaren heller. Även om jag inte använder lika mycket smink så finns det en hel del SPF som behöver avlägsnas från huden innan natten. 

Så, jag börjar med en rengöringsolja som löser upp smuts, svett, solskydd och smink och följer upp med en rengöring i gelformula som rengör ansiktet en extra gång. Under vintern använder jag inte gelrengöring då det torkar ut min hud, då är den här en favorit istället. På sommaren däremot, då älskar jag det! 

Exfoliering  – från syra till kornpeeling 

Dear, Klairs – Youthful Glow Sugar Mask

Jag är ett stort fan av exfolierande syror, men du ska vara försiktig med att använda AHA  när du vistas mycket i solen. Eftersom jag inte kan lova mig själv (och min hy) att jag kommer sitta i skuggan hela tiden i stor solhatt, så får syran vänta till hösten (tillsammans med retinol). Istället introducerar jag en mild kornpeeling som används en till två gånger i veckan för att ta bort döda hudceller och ge porerna en extra omgång. Extra behövligt när jag använder solskydd varje dag. 

Fukt – från toner till mist

Dear, Klairs – Fundamental Ampule Mist

Jag älskar toners och essenser (som är stort inom k-beauty) och applicerar det gärna i flera lager. Med en fuktgivande mist går det däremot betydligt snabbare. Det är dessutom en bra multiprodukt som både återfuktar huden efter rengöring, och som kan följa med i handväskan och fräscha upp huden under dagen.

Serum – C-vitamin

Ole Henriksen – Banana Bright Vitamin C Serum

Älskade c-vitamin! Är det något som mitt sommarserum alltid gärna får innehålla så är det just den kraftfulla antioxidanten C-vitamin. Läs mer om varför just C-vitamin är så bra för huden här.

Moisturizer – från kräm till gel 

Origins – Glow Boosting Gel Moisturizer

På vintern, när jag känner hur huden stramar om jag inte matar den med fuktgivande produkter i flera lager, avslutar jag alltid hudvårdsrutinen med ett rejält lager av en ansiktskräm som har en rikligare konsistens och tjockare formula. På sommaren blir det däremot way to much och då föredrar jag istället en fuktkräm i gel-konsistens. Det är dessutom härligt svalt mot huden. Tips: Förvara den gärna i kylskåpet!

Solskydd – varje morgon

Ultrasun – Face Anti-Ageing Lotion SPF 50+

När det är minusgrader och ett mörkt, grått täcke har lagt sig över vårt land – då använder jag inte SPF. Men så fort våren gör entré är det SPF50 som gäller fram till oktober. I början kan det kännas lite jobbigt att addera ett extra steg till hudvårdsrutinen (och låta solskyddet sjunka in innan jag kan sminka mig) men bara tanken på hur skadligt det är för huden att vara utan, gör att jag gärna lägger några extra minuter i badrummet varje morgon.

Bonustips! Plåster för finnarna

COSRX – Clear Fit Master Patch 

Det finns en sak som gör att jag lyckas undvika att pilla på en finne när den dyker upp – att täcka den med en pimple patch. De här små rackarna gör verkligen sitt jobb, och båda minskar rodnaden och svullnaden. Perfekt att plocka med i semesterpackningen! 

Du kanske också vill läsa om: Addera C-vitamin till din hudvårdsrutin och gör dig redo för glowSovit med smink? Så tar du hand om huden dagen efterDin ultimata guide till sheet masks

Starta din GLOSSYBOX-prenumeration!

Signa upp dig idag och få en GLOSSYBOX fylld med skönhet hemskickad varje månad. Upptäck fem noggrant utvalda produkter en gång i månaden. Du får också förtur till lanseringarna av våra exklusiva limited edition-boxar (med ett förmånligare pris).

Terese Allert
Skribent och expert
View Terese Allert's profile
glossybox