Hudvård

Sovit med smink? Så tar du hand om huden dagen efter

Har du sovit med smink? Ingen fara! Med den här hudvårdsrutinen återställer du huden efter att ha somnat med sminket på. Ledorden är rengöring och fukt i flera steg! 

Det är inte läge att ta fram några pekpinnar när olyckan redan har skett, vi vet alla att det inte är toppen att sova med smink men ibland händer det helt enkelt ändå. En natt med smink på huden betyder inte att jordens undergång är nära, även om det inte är direkt fördelaktigt för huden. Men med en bra hudvårdsrutin dagen efter kan du rengöra, bygga upp och återfukta huden igen. 

Älskar du också att testa nya beautyprodukter? Starta din prenumeration på GLOSSYBOX idag och upptäck fem skönhetsöverraskningar varje månad. Läs mer här! 

Varför ska man inte sova med smink?

Tiden du sover är hudens prime time. Precis som att du återhämtar dig genom en god natts sömn så gör även din hud det. Cellerna i huden reparerar och förnyar sig under natten och genom att sova med smink försvårar du den här processen för huden. Genom att rengöra och  återfukta huden har du gett den dess allra bästa förutsättningar för att kunna återhämta sig. 

Vad händer om jag sover med smink?

Om du i de allra flesta fall rengör och återfuktar ansiktet händer det egentligen ingenting. Eller nja, huden kan visserligen bli glåmig, ögonen irriterade och en och annan finne kan ha tittat fram. Du kan också uppleva att huden är torrare. Det är dock ingenting som nedanstående hudvårdsrutin inte kan råda bot på. Att låta sminket vara kvar flertalet gånger ska du däremot gärna undvika, just på  grund av allt det vi nämnde ovan kan bli bestående och någonting som kan ta lång tid för huden att reparera sig från.

Hudvårdsrutin efter att ha sovit med smink

Eftersom huden kan bli torr och irriterad efter en natt med smink hoppar vi över exfoliering och syror som kan irritera och fokuserar istället på att rengöra i flera steg och att tillföra massor av fukt. Vi har satt ihop en enkel och snabb hudvårdsrutin som är extra snäll mot huden, dagen efter den har haft smink hela natten.

1. Sovit med smink: Dubbelrengöring

Sminket har fått härja fritt nere i porerna under natten men nu är det dags att eliminera det. För att vara säker på att allt verkligen försvinner är det klokt att rengöra huden två gånger. En oljebaserad tvätt är extra effektiv för att lösa upp smuts och smink, följ sedan upp med  en vattenbaserad rengöring. Har du ingen oljerengöring kan du rengöra två gånger med din vanliga rengöring, för att vara på den säkra sidan. Micellärvatten är också effektivt, svep det över ansiktet med en bomullspad och rengör sedan med din cleanser.

The INKEY List – Oat Cleansing Balm, CeraVe – Foaming Facial Cleanser

2. Sovit med smink: Lermask

En natt med smink kräver det tunga artilleriet – det vill säga en djuprengörande ansiktsmask som får verka i cirka tio minuter. En klassisk lermask är rätt produkt för uppdraget! Låt den dock inte sitta kvar för länge, torkar lermasken så kan den även torka ut huden så tvätta av innan den hunnit stelna.

Fresh – Umbrian Clay Pore-Purifying Face Mask 

 

3. Sovit med smink: Fukt i flera lager

Efter rengöring i så pass många steg är det dags att återfukta huden. Det gör du med fördel i flera lager för att verkligen bygga upp fukten igen. En återfuktande toner som du klappar in i ansiktet tre, fyra gånger gör susen. Följ upp med ett fuktserum efter det. Eller välj ett utav dem – beroende på vad som finns att tillgå i badrumsskåpet.

Dear, Klaris – Supple Preparation Unscented Toner, Vichy – Mineral 89 

4. Sovit med smink: Återfuktande kräm

Hoppa aldrig över att återfukta ansiktet efter att du rengjort det (vilket såklart gäller alla dagar och inte bara just nu). Applicera ett rikligt lager av din ansiktskräm och glöm heller inte ögonkrämer för den tunna huden runt ögonen. 

Clinique – Moisture Surge 100 Hour Auto-Replenishing Hydrator, Avène – Soothing Eye Contour Cream

5. Sovit med smink: Byt ut sängkläderna

Innan det är dags att sova igen, glöm inte att byta ut sängkläderna och framför allt örngottet. Du vill inte lägga ditt rengjorda ansikte på en kudde med gammalt smink. Sist men inte minst, om möjligt så låt huden vila från smink under dagen och följ upp med ovanstående rutin även på kvällen. Din hud kommer tacka att tacka dig!

Du kanske också vill läsa om: 
GLOSSYBOX Self-care Sunday: Din lyxigaste hudvårdsrutin
Din ultimata guide till sheet masks
Vad är Gua Sha – och hur använder man den?

Starta din GLOSSYBOX-prenumeration!

Signa upp dig idag och få en GLOSSYBOX fylld med skönhet hemskickad varje månad. Upptäck fem noggrant utvalda produkter en gång i månaden. Du får också förtur till lanseringarna av våra exklusiva limited edition-boxar (med ett förmånligare pris).

Läs mer!


Terese Allert

Terese Allert

Beauty Editor