Hoppa till huvudinnehåll
Hudvård

Addera C-vitamin till din hudvårdsrutin och gör dig redo för glow

Terese Allert
Skribent och expert3 år sedan
View Terese Allert's profile
Här och nu utser vi C-vitamin till säsongens mest effektiva, trendiga och lystergivande ingrediens när det kommer till hudvård. Fortfarande inte övertygad om varför du ska testa att lägga till det i din hudvårdsrutin? Vi reder ut vad C-vitamin egentligen är och vad det gör för huden. Älskar du också att testa nya beautyprodukter? Starta din prenumeration på GLOSSYBOX idag och upptäck fem skönhetsöverraskningar varje månad. Läs mer här! 

Vad är C-vitamin? 

Vi var nog många som under uppväxten fick höra att det var bra att dricka apelsinjuice och äta citrusfrukter, för att bland annat stärka immunförsvaret och motverka förkylning. C-vitamin har med andra ord många fördelar, men den du äter kommer inte kunna påverka huden speciellt mycket utan behöver istället adderas direkt på huden för att uppnå dess fulla effekt. 

C-vitamin är en kraftfull antioxidant som finns naturligt i hudens alla lager. Den mest aktiva formen heter askorbinsyra (L-ascorbic acid) men den är inte helt lätt att få till i hudvårdsprodukter då den lätt bryts ner och är instabil. Därför finns det också många olika former av C-vitaminderivat, som är stabila varianter. 

Fördelarna med derivat är ofta att de är mer skonsamma mot huden då askorbinsyra, det vill säga rent C-vitamin, kan irritera en känslig hud. Därför kan du på ingredienslistan, på olika produkter med c-vitamin, se olika namn för just C-vitamin. Eftersom C-vitamin i hudvård är en så attraktiv ingrediens forskas det mycket på att hitta just den bästa formuleringen får att få fram dess fina effekter på ett så enkelt sätt som möjligt. 

I GLOSSYBOX maj 2021 fick några Glossies testa L300s nya Vitamin C-serie innehållandes dagkräm, nattkräm, serum och ansiktsmask. 

Fördelar med C-vitamin i hudvård 

Listan över fördelarna med att addera C-vitamin till sin hudvårdsrutin är lång och vi inser att ja, det jobbar faktiskt på en stor del av de ”problem” som man kan uppleva med sin hud. Som till exempel: 

Ojämn hudtonAkneärr, pigmenteringar, ojämn hudton. C-vitamin är perfekt för dig som vill jämna ut hudtonen. Tänk dock på att ha tålamod, hudens textur förändras inte över en natt och kräver kontinuerlig användning av bland annat C-vitamin. 

Glåmig hyKänns huden trött och glåmig? Har allt som kan liknas vid någon form av lyster försvunnit från ditt ansikte? Dags att introducera C-vitamin som är en riktig kämpe när det kommer till att trolla fram glow.

Fina linjerDet finns ingen kräm eller ingrediens i världen som kan trolla bort alla dina rynkor och göra huden helt slät igen. Däremot finns det kraftfulla ingredienser som exempelvis stimulerar hudens kollagenproduktion och på så sätt bidrar till hudens fasthet och gör så att fina linjer blir mindre framträdande. C-vitamin är en sådan! 

Skydd mot fria radikalerFria radikaler kommer från det vi möts av när vi går utanför dörren så som luftföroreningar, sol och avgaser. Det gör så att huden åldras i förväg, men C-vitamin skyddar mot dessa, och inte minst i kombination med solskydd. 

Lumene – Glow Boost Essence, Peter Thomas Roth – Potent-C Power Serum, La – Roche-Posay Pure Vitamin C10 Serum, The INKEY List – 15% Vitamin C and EGF Serum

Hur hög procent av C-vitamin ska jag välja? 

Idag finns det många olika typer av hudvårdsprodukter som innehåller den populära ingrediensen och många av produkterna skriver även ut hur stor procentandel C-vitamin den innehåller. 20 procent anses vara den maximala mängd som huden tolererar samtidigt som den ger maximal effekt. 

Däremot ska du inte tänka ”ju högre procent desto bättre”, utan istället lyssna på huden och hur den reagerar på produkten. Har du aldrig använt C-vitamin tidigare är det klokt att börja med en lägre procenthalt och trappa upp allt eftersom. Har du testat askorbinsyra som huden reagerar negativt på? Det behöver inte betyda slutet för användning av C-vitamin. Testa istället derivat av C-vitamin istället!

När i hudvårdsrutinen ska jag använda C-vitamin? 

C-vitamin är optimalt att använda på morgonen då det är en perfect match tillsammans med solskydd. De kompletterar nämligen varandra och förstärker varandras effekt.Även om du får ut fördelarna av C-vitamin + sol på dagen så fungerar det utmärkt att även inkludera C-vitamin i din kvällsrutin. Beroende på hur stark produkten är, och hur känslig hud du har, kan den däremot behöva vänjas in innan du använder det varje dag. 

Murad – Environmental Shield Essential-C Cleanser, PIXI – Vitamin-C Tonic, Rodial – Vitamin C Brightening Pads

Hur använder jag C-vitamin i min hudvårdsrutin?

Den glada nyheten är att C-vitamin passar alla hudtyper och därför är lätt att addera till sin hudvård! Använder du C-vitamin som ett serum ska det appliceras efter rengöring och innan återfuktande kräm (följt av SPF!).

C-vitamin finns i många olika hudvårdsprodukter så som rengöring, serum, kräm och mask. Däremot behöver du sällan använda en hel serie med C-vitamin (det kan till och med bli för mycket för din hy) utan det fungerar utmärkt att enbart plocka in en produkt med C-vitamin i din rutin. Effekten blir sällan bättre av att du använder många olika produkter med C-vitamin. 

Den finns ingen big no no när det kommer till vilka andra aktiva ingredienser du kan kombinera C-vitamin med. Däremot kan din hy reagera på olika ingredienser tillsammans, och inte minst om de är väldigt kraftfulla. Vänj därför in produkten och testa vad den funkar med och inte. Använder du exfolierande produkter är det ännu viktigare att du använder solskydd i samband med dessa.

Undertecknad älskar till exempel att exfoliera huden med AHA-toner och sen följa upp med C-vitamin för maxad lyster. Funkar superbra för mig – kan vara för starkt för någon annan!

Sol de Janeiro – Bom Dia Bright Cream

Du kanske också vill läsa om:En nybörjares guide till hyaluronsyraSyror i solen – vad gäller egentligen på sommaren?Hur mycket solskydd ska jag ha i ansiktet? Enkla knepet som hjälper dig!

Starta din GLOSSYBOX-prenumeration!

Signa upp dig idag och få en GLOSSYBOX fylld med skönhet hemskickad varje månad. Upptäck fem noggrant utvalda produkter en gång i månaden. Du får också förtur till lanseringarna av våra exklusiva limited edition-boxar (med ett förmånligare pris).

Terese Allert
Skribent och expert
View Terese Allert's profile
glossybox