Hudvård

Syror i solen – vad gäller egentligen på sommaren?

Sommaren närmar sig men hur är det med syror i kombination med solen, egentligen? Vi reder ut hur du ska tänka när det kommer till hudvårdsprodukter med syror under sommarmånaderna. 

Det senaste åren har intresset för hudvård exploderat och många har utökat sina hudvårdsrutiner med fler produkter och mer aktiva ingredienser. Syror är egentligen ingen nyhet i hudvårdsprodukter men marknadsförs idag tydligare, då publiken numera är mer medveten om dess positiva effekter och gärna använder den typen av produkter. Men hur går de ihop med solen och vad kan du använda istället under sommaren?

Älskar du också att testa nya beautyprodukter? Starta din prenumeration på GLOSSYBOX idag och upptäck fem skönhetsöverraskningar varje månad. Läs mer här! 

Vad gör syror med huden?

Olika syror (AHA, BHA, PHA) har olika syfte men gemensamt är att de alla exfolierar huden, det vill säga bidrar till cellförnyelsen och avlägsnar döda hudceller. De ger ofta ett väldigt bra resultat men produkterna har också sina nackdelar – som att huden blir mer känslig för UV-strålar och att du bränner dig lättare i solen. Har du bränt dig har du orsakat en solskada på huden som, i värsta fall, kan leda till hudcancer men också öka risken för hyperpigmenteringar, som melasma. 

Kan jag använda hudvårdsprodukter med syra under sommaren och i solen?

Det korta svaret är ja! Syror är inte en produkt som enbart används av oss uppe i norr utan även är populärt i andra delar av världen, där det är svensk sommarvärme året runt. Skillnaden på Sverige och länder med varmare klimat är att vi i Sverige, som bekant, älskar solen och gärna radar upp oss på uteserveringar och badplatser så fort solen gör entré. Det är tyvärr långt ifrån fördelaktigt för huden, så om du använder syror är det extra viktigt att addera ett högt solskydd i din hudvårdsrutin. 

Så svaret är egentligen lite tudelat. Om du applicerar (och återapplicerar) ett högt solskydd, föredrar skuggan och skyddar ansiktet med solhatt eller keps – då funkar syror fint året om. Vet du däremot med dig att du kommer ha svårt att låta bli att sola på stranden och rikta ansiktet direkt mot solen, då gör du bäst i att pausa dina produkter med syror under slutet av våren och hela sommaren.

När ska jag sluta med syror inför solsemestern?

En solsemester innebär för många att man (som namnet avslöjar) tillbringar många timmar i solen. Om du inte har tänkt att det är skugga, solhatt, solglasögon och SPF50 som gäller hela resan så är det bra att sluta med syror en till två månader innan du reser iväg. Kom ihåg att regeln om högt solskydd självklart gäller även om du inte använder syror.

Kan jag använda retinol under sommaren?

Retinol är en form av A-vitamin. Det är en kraftfull och effektiv hudvårdsingrediens och är mångas favorit när det kommer till att stimulera kollagenproduktionen, jämna ut hudtonen och jobba på akneärr. Retinol gör däremot huden extra ljuskänslig så precis som med syror är det klokt att pausa dina produkter med retinol, om du vet med dig att du kommer vistas mycket i solen.

Kan jag använda hyaluronsyra under sommaren?

Hyaluronsyra är, även om namnet kan förvirra, inte en syra utan en sorts sockermolekyl som finns naturligt i huden. Hyaluronsyra har som främsta egenskap att binda fukt och går att använda året om och även i kombination med syror. Vill du veta mer om hyaluronsyra? Läs vår guide här! 

Vilka aktiva ingredienser kan jag använda på sommaren?

Om du vill använda någonting annat än en vanlig ansiktsrengöring och kräm men har insett att syror inte kommer vara en bra idé för dig under sommaren (vi förstår, hur härligt är det inte att vara i solen?) så finns det många andra aktiva ingredienser som inte ökar på hudens solkänslighet. 

C-vitamin: Ljusar upp pigmenteringar, jämnar ut hudtonen och skyddar mot fria radikaler. I kombination med solskydd minskar den solens skadliga effekt på huden.

Niacinamid: Aktiv form av vitamin B3 som har effekt på bland annat förstorade porer, ojämn hudton och ger en starkare hudbarriär. 

Bakuchiol: Kallas ofta för “naturlig retinol”, då det kommer ifrån växtriket. Fungerar på samma sätt men är en mildare variant, som inte heller gör huden solkänslig. 

Peptider: Även det en ingrediens som fungerar likt retinol när det kommer till att ge huden en föryngring. 

The INKEY List – Vitamin C Serum, The Ordinary – Niacinamide 10% + Zinc 1%Estée Lauder – Resilience Multi-Effect Tri-Peptide Face and Neck Crème, philosophy – Nature in a Jar Bakuchiol Serum

Du kanske också vill läsa om: 
GLOSSYBOX Self-care Sunday: Din lyxigaste hudvårdsrutin
Sovit med smink? Så tar du hand om huden dagen efter
Team GLOSSYBOX: Här är våra jobba hemma-favoriter just nu

Starta din GLOSSYBOX-prenumeration!

Signa upp dig idag och få en GLOSSYBOX fylld med skönhet hemskickad varje månad. Upptäck fem noggrant utvalda produkter en gång i månaden. Du får också förtur till lanseringarna av våra exklusiva limited edition-boxar (med ett förmånligare pris).

Läs mer!


Terese Allert

Terese Allert

Beauty Editor