Makeup

Så rengör du dina smink- och hårborstar (och så ofta ska du göra det!)

När rengjorde du dina sminkborstar och din hårborste senast? Det kanske inte är den roligaste aktiviteten att tvätta makeup-verktygen, men vi lovar att det är värt det. Vi guidar dig! 

Smuts och makeup-rester som sitter kvar i dina sminkborstar är ingenting du vill applicera på huden. Förutom att det ger ett sämre resultat kan du även tillföra orenheter till ansiktet. Genom att ta hand om dina borstar ökar du deras livslängd och kan utnyttja borstarnas fulla potential. Vi guidar dig till hur du på bästa sätt rengör dina makeup-verktyg. 

Inte redan en Glossie? Beställ din GLOSSYBOX idag!

Så rengör du dina sminkborstar: 

1. Blöt borstarna med ljummet vatten. Det finns många olika medel som det fungerar bra att rengöra med – schampo, hårdtvål, diskmedel eller en rengöring speciellt anpassad för makeup-borstar. Använd din handflata till hjälp och cirkulera borsten tills vattnet är klart och borsten inte längre släpper ifrån sig några sminkrester. 

2. Placera borstarna på en frottéhandduk och krama ur vattnet innan du låter borstarna torka. Är de för blöta finns det en risk att limmet i borsten släpper. 

3. När borstarna är torra och rena förvaras de bäst stående för att hålla längre

Hur ofta ska jag rengöra sminkborstarna? 

Det beror först och främst på vilket verktyg det är. Makeup-svampar, som du använder tillsammans med flytande produkter, suger lättare åt sig smuts och bakterier så de måste rengöras ofta. Tvätta dem efter varje gång de har använts (om du inte orkar – det är okej även med varannan gång). 

Sminkborstar kan du däremot tvätta lite mer sällan men det beror också på hur ofta du använder dem. De som du använder dagligen mår bra av en rengöring per vecka medan de du plockar fram lite mer sällan kan rengöras varannan vecka. Låter det för jobbigt? Det är helt okej med en gång i månaden också. 

Psst! Glöm inte hårborsten 

När rengjorde du din hårborste senast? Utöver hårstrån som fastnat i den döljer det sig även smuts, damm och rester från hårvårdsprodukter, som du sen påför till håret när du borstar det. Börja därför med att först ta bort hårstråna från borsten. För att rengöra snabbt och effektivt kan du ta med dig borsten in i duschen och tvätta den med schampo samtidigt som du schamponerar håret. Hur ofta ska du då göra detta? En gång i veckan är optimalt! 

Starta din GLOSSYBOX-prenumeration! 

Vill du också få en rosa box full med beautyöverraskningar varje månad?
Läs mer: GLOSSYBOX månadsprenumerationGLOSSYBOX

GLOSSYBOX

Beauty Editor