Hudvård

Aknebenägen hy? Testa de här ingredienserna!

Det finns väldigt många hudvårdprodukter som marknadsför sig mot aknebenägen hy, vilket kan göra att det känns som en djungel att hitta rätt. Vissa ingredienser har däremot visat sig vara extra effektiva just mot finnar och blemmor. Här listar vi fyra stycken att hålla koll på!

Gillar du också att testa nya beautyprodukter varje månad? Läs mer om vårt senaste erbjudande och signa upp dig på GLOSSYBOX här! 

Salicylsyra

En fettlöslig syra (BHA) som exfolierar huden och avlägsnar döda hudceller. Salicylsyra kan jobba djupare nere i porerna och lösa upp ansamlingar av gamla hudceller och talg. BHA är extra bra för en fet och kombinerad hud då den även kontrollerar sebumproduktionen. Den verkar också anti-inflammatoriskt vilket innebär att även inflammerad akne och hud med rodnad kan se ett fint resultat med salicylsyra.

CeraVe – SA Smoothing Cleanser

Niacinamid

En form av Vitamin B3 som förminskar porer, ojämn hudton (som ofta uppstår efter finnar) och glåmig hud. Boostar elasticiteten och lugnar huden. Jämfört med syror behöver niacinamid inte vänjas in på samma sätt eller användas med samma försiktighet. Den går däremot utmärkt att kombinera med BHA för en extra effektiv rutin för aknebenägen hy.

Retinol

En ingrediens du kanske främst har hört om när det kommer till att minska fina linjer och rynkor, men retinol (A-vitamin) har visat sig vara lika effektiv även när det kommer till finnar och akne. A-vitamin är nämligen en cellkommunicerande ingrediens som boostar kollagenproduktionen. Olika typer av A-vitamin går att få på recept för akne, men retinol är den du som konsument kan köpa.

L’Oréal Paris – Pure Retinol Revitalift Laser Night Serum

Azelainsyra

Antibakteriell och exfolierande vilket gör att den motverkar spridning av de bakterier som kan orsaka akne. Effektiv på ojämn hudtextur och för att reducera finnar och akneärr. Har du även problem med pigmentfläckar är det här en toppeningrediens som gör fläckarna både ljusare och mindre i storlek. Jämfört med andra syror (AHA och BHA) är azelainsyran mer mild, men har länge varit en ingrediens som ingått i receptbelagda läkemedel för akne.

The Ordinary – Azelaic Acid Suspension 10%

3 hudvårdstips för aknebenägen hud

1. Försök inte torka ut huden, det ger motsatt effekt och huden börjar istället producera mer olja. Fukt är viktigt även för en fet och aknebenägen hy så välj en kräm som är anpassad för just ditt hudtillstånd.

2. När du börjar använda syror eller aktiva ingredienser – vänj in långsamt. Det är helt förståeligt att vilja bli av med finnarna direkt men risken är att du skadar hudbarriären och att problemet blir ännu värre. Applicera någon kväll i veckan och trappa upp under de kommande veckorna.

3. Välj ut en eller två produkter i din hudvårdsrutin som innehåller de ingredienser du vill testa – och låt de produkterna glänsa på egen hand. Att till exempel ha salicylsyra i både rengöring, toner, serum och kräm gör det inte mer effektivt, utan riskerar att torka ut och irritera huden.

Har du återkommande problem med akne som inte försvinner trots att du har testat det mesta? Då är det dags att besöka en hudläkare eller ringa vårdcentralen – det finns hjälp att få!

Läs mer!
Lär dig mer om finnplåster
Ingrediensskola: AHA i hudvård – så funkar det
Vad vi kan lära oss av koreansk hudvård (K-beauty)

Signa upp dig idag och få en GLOSSYBOX fylld med skönhet hemskickad varje månad. Upptäck fem noggrant utvalda produkter en gång i månaden. Du får också förtur till lanseringarna av våra exklusiva limited edition-boxar (med ett förmånligare pris)!

Läs mer!

 GLOSSYBOX

GLOSSYBOX

Beauty Editor