Hudvård

Vad vi kan lära oss av koreansk hudvård (K-beauty)

 

Koreansk hudvård – där trender, nyheter och innovationer inom hudvård många gånger uppstår först. Sheet masks, essence och double cleansing, för att nämna några. Vi kikar närmare på K-beauty och vad vi kan lära oss och inspireras av (spoiler: i princip allt när det kommer till hudvård!) 

Hudvård är en självklar del av den koreanska kulturen och att ta hand om sin hud är lika självklart som att träna och äta bra – för att tillsammans utgöra en hälsosam livsstil. Många västerländska skönhetsmärken sneglar mer än gärna på det senaste inom K-beauty (en förkortning av Korean beauty) när de ska ta fram sina produkter. Det är nämligen där många hudvårdstrender, som sedan sprider sig över världen, startar.

Gillar du också att testa nya beautyprodukter varje månad? Läs mer om vårt senaste erbjudande och signa upp dig på GLOSSYBOX här! 

En återfuktad hud med mycket glow har till exempel varit idealet inom K-beauty långt innan trenden nådde oss. Så även om du ännu inte testat några varumärken som kommer från just Sydkorea, är det mycket möjligt att du har anammat någon av dessa innovationer utan att ens tänka på det. Om inte – de här knepen kommer garanterat ta din hudvårdsrutin till nästa nivå!

Koreansk hudvård: Dubbelrengöring

Metoden där du först rengör ansiktet med en oljebaserad rengöring för att sedan följa upp med en vattenbaserad är en självklart del av den koreanska hudvårdsrutinen (double cleansing). Det kanske låter tidskrävande att rengöra ansiktet två gånger med två produkter, men anledningen till det är att första steget löser upp och avlägsnar makeup och smuts medan du i steg två kan fokusera på att rengöra ansiktet. Inga mer sminkrester på handduken och ett garanterat rent resultat!

COSRX – Advanced Snail 92 All in One Cream 

Naturliga ingredienser 

Hudvård från Korea är fullproppat med ingredienser från naturen. Några av de mest populära är Centella Asiatica (Cica) som länge har använts inom kinesisk medicin för dess läkande egenskaper. I hudvård adderas det för att lugna och återfukta huden. Snigelsekret (ja, du läste rätt) förbättrar hudens elasticitet och är reparerande. Tea tree adderas för att jämna ut hudtonen och verka lugnande medan propolis har antiinflammatoriska egenskaper. Andra favoritingredienser inom K-beauty är niacinamid, C-vitamin, hyaluronsyra och pilbark (BHA).

Mild exfoliering 

Inom K-beauty undviks ingredienser som kan göra huden röd, irriterad och torr. Syror och mekanisk peeling (med korn) är absolut förekommande men i lägre procenthalt och mildare varianter än vad du kan hitta på den västerländska marknaden. Exfoliera huden för att avlägsna döda hudceller och trolla fram mer lyster i huden – men gör det inte varje dag och använd inte flera exfolierande produkter i samma rutin.

Dear, Klaris – Supple Preparation Unscented Toner 

Koreansk hudvård: Fukt i flera lager 

Den koreanska hudvårdsrutinen kan bestå av upp till tio steg (oroa dig inte, du behöver inte göra alla tio steg varje dag) och som nummer två och tre hittar vi toner och essence. Toners inom K-beauty, det vi även kallar ansiktsvatten, återställer hudens pH-balans efter rengöring och mjukgör huden. Dess uppgift är med andra ord inte att rengöra huden – det har din dubbelrenögring redan tagit hand om. Toners går även att applicera i flera lager (hoppa över padsen och klappa in i huden) för att mata huden med extra fukt. Essence är en hybrid av toner och serum, och är något rikare i konsistensen än en toner.

Sheet masks och eye patches 

Sheet mask är en engångsmask som är dränkt med aktiva ingredienser som ger dig maximalt med fukt, näring och lyster. Eye patches är specifikt utvecklade för det känsliga ögonområdet och ger en fuktboost som kan minimera mörka ringar och synlighet av fina linjer. Förvara dina eye patches i kylen så får du även en kylande effekt vid applicering. Se de här maskerna som en extra treat som du använder då och då.

Koreansk hudvård: Sov med nattmask  

Varför använda en nattkräm, när du kan använda en nattmask (sleeping mask)? Så resonerar många varumärken inom K-beauty som har lanserat just sleeping masks. De påminner visserligen om nattkrämer som du applicerar innan du ska sova och som du heller inte ska tvätta bort. Att de kallas för mask kommer ifrån att de är extra fuktgivande och även kan innehålla en hög procent av aktiva ingredienser. Vissa går att använda varje kväll, medan andra ska appliceras några gånger i veckan för en extra boost.

Psst! Missa inte vårt senaste erbjudande när du blir ny GLOSSYBOX-prenumerant. Läs mer här! 

Läs också:
Din ultimata guide till sheet masks 
Uppdatera din hudvårdsrutin med essence 
Vad är skillnaden på torr och yttorr hud? Vi reder ut! 

Signa upp dig idag och få en GLOSSYBOX fylld med skönhet hemskickad varje månad. Upptäck fem noggrant utvalda produkter en gång i månaden. Du får också förtur till lanseringarna av våra exklusiva limited edition-boxar (med ett förmånligare pris)!

Läs mer!


Terese Allert

Terese Allert

Beauty Editor