GLOSSYBOX

Så uppmärksammar vi internationella kvinnodagen på GLOSSYBOX – 8 fantastiska kvinnor vi tycker är inspirerande!

Internationella kvinnodagen

Lagom till internationella kvinnodagen vill vi på GLOSSYBOX passa på att lyfta åtta fantastiska, drivna kvinnor som vi tycker gör skillnad. Själva dagen tycker vi är viktig att uppmärksamma – kvinnorättsfrågor ligger oss självklart varmt om hjärtat då hela vårt nordiska team består av endast kvinnor. Dessutom är majoriteten av våra kunder kvinnor! 

GLOSSYBOX Sverige drivs av kvinnor för kvinnor – därför tycker vi att det är självklart att uppmärksamma internationella kvinnodagen. För oss handlar skönhet inte bara om yta. Vi ser det som ett verktyg för att bli mer självsäker i sig själv och känna sig som sitt bästa jag. Vi hoppas våra skönhetsboxar bidrar till lite extra vardagslyx, inspiration till att experimentera med smink och att fler kvinnor vågar uttrycka sig själva. 

I år vill vi ägna internationella kvinnodagen åt att fira alla framgångar som vi kvinnor faktiskt har nått sedan suffragetternas kamp för kvinnlig rösträtt i början av 1900-talet. Vi ser det också som en påminnelse att fortsätta kämpa för kvinnorättsfrågor. Därför väljer vi att lyfta åtta fantastiska kvinnor, som vi tycker gör skillnad, inspirerar och som är bra förebilder!

1. Linda Hallberg

internationella kvinnodagen
foto: Ronja Mårtensson

Makeup-artisten och influencern Linda Hallberg startade sitt sminkmärke LH cosmetics efter att hon tröttnade på att släpa runt på tunga produkter från jobb till jobb. Det föddes en längtan efter multifunktionella produkter som var lätta att ta med, och roliga att jobba med. Idag har sminkmärket en bred produktlinje som uppmuntrar en till att leka loss med smink och skapa sina egna regler. Dessutom är Linda Hallberg otroligt driven, rolig att arbeta med och kreativ – som vi på GLOSSYBOX fick erfara under vår plåtning som vi hade med henne för ett tag sedan. Psst, under våren släpper vi något riktigt spännande med LH cosmetics, håll utkik! 

– Linda [Hallberg, reds anm] är en konstnär som använder ansikten som sin målarduk. Det är fascinerande att se henne skapa och hon ser inga begränsningar i hur hon använder och leker med färger, säger Linda Hellqvist som är vd på LH cosmetics.

Vill du läsa mer om LH cosmetics bakgrund? Klicka här för att komma till vår artikel om Linda Hallberg och LH cosmetics, som vi publicerade i november 2022. 

2. Naomi Ford

internationella kvinnodagen

Självklart vill vi passa på att lyfta Naomi Ford som i relativt ung ålder klättrat i karriären, och nu är Head of Finance för både GLOSSYBOX och Lookfantastic Beauty Box globalt. Vi passade på att ställa henne ett par frågor! 

Hur har du tagit dig dit där du är idag? 

– Genom att alltid vara medveten om den privilegierade starten jag fick i livet, och därför alltid sett till att ta vara på de möjligheter jag får. Jag har fått tak över huvudet, mat på bordet, rent vatten och tillgång till utbildning. Många flickor och kvinnor världen över har inte från start fått de förutsättningar som vi så ofta tar för givet. 

Vad skulle du säga till ditt yngre jag? 

– Tvivla inte på dig själv, stå alltid upp för dig själv och låt aldrig någon övertyga dig om att du inte kan – för du KAN! 

Vilka kvinnor inspirerar dig? 

– Katherine Johnson – en matematiker (tillsammans med två andra kvinnor) som var banbrytande i ett mansdominerat forskarlag på NASA, trots genomgående rasism och könsdiskriminering. Så inspirerande och visar hur långt vi har kommit i världen under förra seklet. Om du inte har sett filmen Hidden Figures måste du se den!

3. Annika Falkengren

Annika Falkengren började sin karriär på Skandinaviska Enskilda Banken (SEB) 1987 och var VD och koncernchef för banken mellan 2005 och 2017. Hon var SEBs första kvinnliga bankdirektör och under sina 12 år som ledare blev hon en stor förebild för många kvinnor som ville göra karriär inom bankvärlden. Dessutom växte banken till att bli en av Europas mest lönsamma banker under hennes ledarskap.  

4. Linda Holdo

Internationella kvinnodagen
foto: Pernilla Sjöholm

Som Head of Brand Relations är Linda Holdo vår stöttepelare på GLOSSYBOX Sverige. Hon är ansvarig för att fylla våra månadsboxar och limited edition-boxar med härliga skönhetsprodukter från både välkända och nya varumärken. Linda är en stor inspirationskälla för oss alla på GLOSSYBOX, trots att hon varit en del av företaget i flera år slutar hon aldrig att vara engagerad!

5. Kamala Harris

När Kamala Harris tillträdde posten som vice president för USA 2021 skrev hon historia på flera sätt. Hon var första kvinnan samtidigt som hon var den första afroamerikanen och första Asienafrikanen som hade titeln. Som 58-åring är hon idag en av världens mäktigaste kvinna och har blivit en stor förebild för många unga kvinnor. 

– Till alla flickor som ser det här… tvivla aldrig på att du är värdefull, har makt och förtjänar alla chanser i den här världen, twittrade Hillary Clinton när Kamala Harris tillträdde 2021.

6. Asabea Britton

Under pandemin och förlossningskrisen blev barnmorskan Asabea Britton ett stort stöd för många gravida på Instagram. Hon blev snabbt en folkbildare kring förlossning, första tiden med en nyfödd och såklart graviditet. På GLOSSYBOX gillar vi att hon alltid vågar säga vad hon tycker, att hon står upp för sin sak och sig själv samt verkar vara så otroligt modig! 

7. Estée Lauder

Skönhetsmärket Estée Lauder grundades av den amerikanska kvinnan med samma namn 1946. Sedan dess har varumärket blivit världsledande inom skönhet med miljontals kunder och finns numera i fler än 150 länder. Enligt Estée Lauders hemsida hade Estée Lauder flera banbrytande framgångar under sin karriär, bland annat: 

  • Med lanseringen av Youth-Dew Bath Oil 1953 förändrade hon parfymmarknaden genom att uppmuntra kvinnor till att skämma bort sig själva med en egen doft. Tidigare var det närmare tabu att en kvinna köpte en parfy m till sig själv, det var något som männen skulle köpa i present. 
  • Idag är “Avanced Night Repair” ett kultklassat serum från Estée Lauder, men när det kom 1982 var det världens första serum. Varumärket berättar på sin hemsida: “Estée Lauder var en av de första som förstod att huden återskapar sig själv bäst på natten, och att en lätt konsistens (som vi nu kallar serum) enklare kunde tränga ned djupt i huden och därmed främja reparationsförmågan.”  

8. Petrina Solange

Den svenska samt mansdominerade stand up-branschen fick verkligen ett tillskott (i vårt tycke) när Petrina Solange äntrade scenen. Under sin karriär har hon blivit prisbelönt som komiker flera gånger, gjort skådespelardebut i bland annat Bonusfamiljen och haft en egen soloföreställning under 2022: “Nu är jag här”. Genom åren som komiker har Petrina fått en stor följarskara som uppskattar hennes smarta, råa och hjärtliga humor – GLOSSYBOX inkluderat! Vi gillar henne eftersom hon alltid har gått sin egen väg och för att hennes härliga personligt har gått rakt igenom TV-rutan.  

Vill du läsa mer?

Om du vill läsa mer om kvinnors rättigheter och varför internationella kvinnodagen behövs rekommenderar vi att du klickar på länkarna här nedan.

Sveriges Kvinnoorganisationers kampanj ”Lön hela Dagen”, en sammanställning över hur löneskillnaden mellan män och kvinnor ser ut i Sverige. Till exempel jobbar kvinnor gratis efter kl 16:12, medan män får betalt en hel arbetsdag. Läs mer här!

Organistionen Kvinna till Kvinna berättar vad internationella kinnodagen är och varför den fortfarande behövs. Läs mer här!

Vad Vi Vet, en oberoende och opartisk tjänst för allmänbildning, har skrivit en artikel om kvinnodagens historia. Läs mer här!

Finska Huvudstadsbladet tar upp löneskillnaderna mellan män och kvinnor i artikeln ”Hej, är du kvinna? Då arbetar du gratis resten av året – och tjänar lika mycket som männen år 2100”. Läs mer här!

FN har gjort en översikt över internationella kvinnodagen med en historisk tidslinje. Läs mer här! Louice Tapper Florén

Louice Tapper Florén

Skribent och expert