Hoppa till huvudinnehåll
Makeup

Produkten du behöver i sminkväskan (för en hållbar makeup)

GLOSSYBOX
Skribent och expert3 år sedan
View GLOSSYBOX's profile
En primer appliceras som ett första steg i din sminkrutin, efter att du återfuktat ansiktet, och har som uppgift att få makeupen att hålla längre och se bättre ut. Så här får du ut maximalt av din primer!

Första tanken när det kommer till primers är kanske "behöver jag verkligen den här?". Det är inte en lika självklar makeup-produkt som mascara och heller inte någonting som känns extra lyxigt som gör att vill ha-känslorna skjuts i höjden bara genom att titta på förpackningen. Men i just den där förpackningen gömmer sig en hel del fördelar om du vill ha en jämn basmakeup som dessutom stannar kvar längre.

En primer kräver visserligen att du lägger några minuter extra framför spegeln, men kan också gör så att andra produkter, som bland annat puder, känns överflödiga. Det är det som är det härliga med makeup – att testa sig fram och se vilka produkter som blir dina vardagliga go to-favoriter, vilka du plockar fram då och då och vilka du helt enkelt inte känner något behov utav (lite samma som med GLOSSYBOX helt enkelt, att testa och upptäcka nya produkter).

Så när du har en primer i din hand och ska testa om det här är någonting för dig då finns det en del smarta knep som gör att produkten kan leverera sitt yttersta. Och det är ju inte helt fel, eller hur?

I GLOSSYBOX maj får alla Glossies testa Illuminating Primer SPF15 från Monu Skincare. Börja prenumerera idag och få hem primern plus fem andra skönhetsprodukter i vår specialdesignade majbox. 

1. Utgå från din hudtyp

Precis som du väljer hudvård utefter din hudtyp så gäller det även när det kommer till primer. Det finns idag en uppsjö av olika varianter. Vill du matta ner huden? Ge den mer glow? Återfukta? Väljer du fel primer är risken stor att du kommer bli missnöjd med hela basmakeupen då en primer, trots att den knappt syns, har stor påverkan på slutresultatet.

Bobbi Brown – Vitamin Enriched Face Base

2. Applicera inte för mycket

En primer kan vara krämig och återfuktande i konsistensen men det betyder inte att den ska appliceras som en fuktkräm, och speciellt inte med samma mängd. En klick stor som en ärta räcker gott och väl för hela ansiktet. Använd fingrarna och börja från mitten av ansiktet, där vi ofta behöver mer produkt för att jämna ut hudtonen. Upplever du att du inte behöver ha primer i hela ansiktet? Det går lika bra att bara applicera den där du exempelvis behöver matta ner huden lite extra eller ge den mer glow (ja, beroende på vilken typ av primer du behöver!)

NYX –  Bare With Me Hemp Radiant Perfecting Primer

 

Älskar du också att testa nya beautyprodukter? Starta din prenumeration på GLOSSYBOX idag och upptäck fem skönhetsöverraskningar varje månad. Läs mer här! 

3. Låt primern sjunka in 

Ett vanligt misstag många gör är att gå vidare till foundation och concealer direkt efter applicering av primer. Låt den istället få sjunka in och fixera sig innan det är dags för andra produkter, annars kan din foundation "rulla" sig och ha svårt för att fästa på huden. Ungefär en minut är ett bra riktmärke för när det är dags att gå vidare till nästa steg!

Smashbox – Photo Finish Oil and Shine Control Primer

4. Primer på ögonlocken 

När du väl är igång och applicerar primer i ansiktet – glöm inte ögonlocken. Då slipper du att sminket lägger sig i veck eller att ögonlocken blir oljiga under dagen. Ska du göra en mer avancerade ögonmakeup rekommenderar vi dock att du använder en primer specifikt för ögonlocken. Är det däremot bara som bas för din foundation, då funkar det fint med samma som för ansiktet.

Revlon – Colorstay Eye Shadow Primer

5. Au naturel eller full face 

En av fördelarna med en primer i sminkväskan är att den kan användas både på egen hand och som starten på en mer genomarbetad basmakeup. Om du bara vill jämna ut, ljusa upp eller matta ner huden utan att applicera ett lager foundation i ansiktet är primer en utmärkt produkt. För en fräsch och naturlig sommarlook, testa att addera lite bronzer och blush ovanpå primern och avsluta med en face mist eller setting spray. Klart!

Urban Decay – Beached Bronzer, MAC – Prep + Prime Fix+, Rimmel – Blush Jellies

Du kanske också vill läsa om:Team GLOSSYBOX: Här är våra jobba hemma-favoriter just nu7 olika sätt att använda liquid highlighterSå rengör du dina smink- och hårborstar (och så ofta ska du göra det!)

 

Starta din GLOSSYBOX-prenumeration!

Signa upp dig idag och få en GLOSSYBOX fylld med skönhet hemskickad varje månad. Upptäck fem noggrant utvalda produkter en gång i månaden. Du får också förtur till lanseringarna av våra exklusiva limited edition-boxar (med ett förmånligare pris).

GLOSSYBOX
Skribent och expert
View GLOSSYBOX's profile
glossybox