Hudvård

Den stora peelingskolan

peeling

Med kemisk och mekanisk peeling kan du ta bort döda hudceller, minimera porer och addera mer lyster. Men hur ska man veta vilken metod som passar ens hudtyp bäst? Det berättar vi här i den stora peelingskolan, läs vidare för att lära dig mer! 

På GLOSSYBOX är vi övertygade om att hudvård ska vara roligt, men för att man ska få så bra resultat som möjligt skadar det inte att även ha en viss kunskap inom området. Självklart behöver man inte följa en koreansk 10-stegsrutin om det känns för komplicerat! Vi finns här för att guida dig kring att göra bra val som passar din hudtyp. Därför har vi tagit fram Den Stora Peelingskolan, där vi fokuserar vad du behöver veta angående peeling och varför du borde göra det.  

Varför behöver jag ha med peeling i min hudvårdsrutin?

Oavsett vad man har för hudtyp kan man snabbt se fördelar om man peelar ansiktet regelbundet. Enkelt sagt handlar peeling om att hjälpa huden på traven att ta bort döda hudceller, jämna ut huden och öppna upp tilltäppta porer. Om du till exempel har en hud som ofta får akneutbrott kan peeling motverka tilltäppta porer och överflödigt fett, vilket i sin tur resulterar i färre finnar och inflammationer i huden. För en torr hud bidrar peeling till att göra huden mindre glåmig samt att avlägsna torra fläckar.

Vad är skillnaden mellan kemisk och mekanisk peeling?

peeling

En mekanisk peeling verkar för att ta bort döda hudceller och orenheter manuellt med små, små korn. De små kornen kan dock rispa huden och orsaka irritation om man har känslig hud. Därför rekommenderas mekanisk peeling främst för de med en tålig hud samt för kroppen eftersom huden där är mindre känslig jämfört med ansiktet. Om man använder en skonsam mekanisk peeling på rätt sätt kan man se fantastiska resultat, en jämnare hud med mer lyster.

En kemisk peeling är alltid formulerad utan korn och verkar längre ner i huden med hjälp av AHA- och BHA-syror samt frukt- och växtenzymer. Enkelt förklarat “smälter” de bort döda hudceller och förbättrar hudtexturen samt minimerar fina linjer och pigmenteringar. Du får även mer lyster! Medan mekanisk peeling inte rekommenderas om man har känslig hud eller pågående akneutbrott kan alla hudtyper se fördelar med kemisk peeling, särskilt de med oljig hud och akne.

Vilken typ av kemisk peeling borde jag använda?

Om du har mycket pigmenteringar, akneärr eller andra ärr borde du testa en AHA-syrebaserad kemisk peeling. De är formulerade med antingen glykolsyror, mandelsyror eller mjölksyror. De bidrar till att göra akneärr och pigmenteringar mindre synliga samt kan även förbättra hudens förmåga att bibehålla samt öka fukten i huden.

För dig med en väldigt oljig hudtyp där akneutbrott kan förekomma kan du prova en BHA-syrebaserad kemisk peeling. De är oftast baserade på salicylsyra som är effektiv för att ta bort orenheter och överflödigt fett. BHA-syror kan även reducera inflammation i huden och förhindra akneutbrott.

Om du har känslig hud rekommenderar vi en kemisk peeling som är baserad på frukt- och växtenzymer. Den här sortens peeling är mycket mildare än AHA- och BHA-syror men exfolierar effektivt hudens yttersta lager.

Hur ofta ska jag använda peeling?

För bästa resultat ska du inte peela ansiktet mer än en till två gånger i veckan. Om du använder peeling oftare än så riskerar du att irritera huden. Tänk även på att inte kombinera en peeling med serum eller andra produkter som är formulerade med samma ingrediens. Om du till exempel använder en peeling med BHA-syror ska du inte applicera ett serum med BHA-syror under samma dag. I stort sett handlar det om att vara snäll mot huden. Låt den få vila ett par dagar mellan de tillfällena som du använder en peeling och om du testar en ny produkt bör du börja med att applicera den en gång i veckan. När huden har vant sig med produkten kan du därefter använda den två gånger i veckan.

Alla Glossies får testa en peelingprodukt i mars!

I marsboxen hittar alla Glossies en peelingprodukter under locket. Alla får antingen “Le Gommage Visage Organic Face Scrub” från Huygens Paris eller “Radiance Gommage Exfoliator” från Gatineau. Några får även “Overnight Glow Enzyme Peel” från ESPA. Om du får två olika peelingprodukter är det viktigt att inte testa båda två samtidigt, vilket kan irritera huden. Läs mer om produkterna här nedan.

“Le Gommage Visage Organic Face Scrub” från Huygens Paris (240 kr/50 ml) är en manuell peeling med små riskorn om rengör huden skonsamt. Den är även formulerad med sesamolja som vårdar och grönt te som bidrar till en jämnare hudton. Efter användning får huden en fin lyster och den kommer kännas både fräschare och mjukare. Applicera på huden med cirkulära rörelser och skölj av.

“Radiance Gommage Exfoliator” från Gatineau (500 kr/75 ml) är en mild kemisk peeling som består av en unik balmformula som förvandlas till en mjuk, återfuktande olja vid kontakt med huden. Den är särskilt utvecklad för de med känslig hud samt för ojämn hudton, förstorade porer, pigmenteringar och trött hud. Tar bort döda hudceller utan korn med hjälp av AHA-syror från äpple, glykolsyra och mjölksyra. Innehåller även hyaluronsyra som återfuktar och mjukgör samt C-vitamin som fräschar upp huden och ger lyster. Applicera rikligt av balmen på torr hud, massera in tills den förvandlats till en olja och låt verka i en till två minuter. Skölj sedan av med varmt vatten.

peeling

“Overnight Glow Enzyme Peel” från ESPA (563 kr/30 ml) är en ansiktsmask som ger en mild kemisk peeling och som du applicerar innan du går och lägger dig. Formulerad med fruktenzymer, AHA-syror från yarrorot och ett vitamin- och omegakomplex som reparerar och fräschar upp huden under natten. Du vaknar med en hud som känns piggare och laddad med energi. Dessutom har den en avsvällande effekt, stärker hudbarriären och ger en skonsam exfoliering. Applicera efter rengöring och toner en till två gånger i veckan som sista steg i din hudvårdsrutin.

Signa upp dig idag och få en GLOSSYBOX fylld med skönhet hemskickad varje månad. Upptäck fem noggrant utvalda produkter en gång i månaden. Du får också förtur till lanseringarna av våra exklusiva limited edition-boxar (med ett förmånligare pris)!

Läs mer!

 Louice Tapper Florén

Louice Tapper Florén

Skribent och expert