Hudvård

6 tips på hur du lugnar känslig hud och hur du får mer glow!

känslig hud

Om din hud lätt blir röd eller irriterad har du sannolikt känslig hud, vilket inte behöver vara så svårbehandlat som man först kanske tror. Genom att använda produkter utvecklade för känslig hud blir huden inte bara lugnare, du kan också få en mycket mer lyster. Tillsammans med La Roche-Posay tipsar vi om den bästa Après Chic-rutinen för både vintern och skidåkning.

Artikeln är i samarbete med La Roche-Posay som medverkar i GLOSSYBOX februari 2023.

Gillar du också att testa nya beautyprodukter varje månad? Läs mer om vårt senaste erbjudande och signa upp dig på GLOSSYBOX här!

Torr och känslig hud är sällan i sitt bästa skick under vintern, snarare brukar det bli värre! Genom några enkla steg kan du snabbt trolla bort den röda och irriterade känslan och få en mer välmående, strålande hy. Vi har vänt oss till La Roche-Posay för att ta reda på hur en ska gå till väga. De har varit experter på känslig hud sedan 1928 och är banbrytande inom den senaste forskningen. De är även det #1 rekommenderade hudvårdsmärke av dermatologer i både Sverige och globalt.

Vad är känslig hud?

Innan vi går vidare och berättar du lugnar känslig hud och hur du får mer lyster behöver vi först gå igenom vad det är. Det är egentligen ingen egen hudtyp, utan kan uppstå vid alla hudtyper (även fet och oren hy). Din hud kan även kännas väldigt känslig och stramande, trots att den ser helt ”normal” ut. Känslig hud kan bland annat bero på att hudbarriärens funktion är nedsatt och därmed att huden inte skyddar lika bra mot externa faktorer så som hårt vatten och temperaturförändringar. Om du känner igen dig i detta bör du läsa vidare hur du bör hantera din känsliga hud!

1. Förenkla din hudrutin

Ett bra första steg är att se över din hudrutin. Här är det bra att tänka ”less is more” och endast använda ett fåtal produkter. Håll dig till de produkter som du vet fungerar bra för din hud och var försiktig med att pröva alltför många nya produkter. Den koreanska 10-stegsrutinen kanske inte är det bästa alternativet för din hud alltså! Läs vidare för att få lära dig mer om den perfekta hudvårdsrutinen som passar både det hårda vinterklimatet och skidåkning, det vill säga den ultimata Après Chic-rutinen.

2. Håll dig borta från vissa ingredienser

En stor del i att lugna känslig hud är att leta efter ingredienser som lugnar och stärker huden och undvika ämnen som din hud inte tolererar. När det gäller produkter för känslig hud kan man verkligen säga ”less is more. Till exempel mår känslig hud sällan bra av alkohol då det torkar ut huden. När du väljer hudvårdsprodukt är det även viktigt att dubbelkolla den har blivit framtagen för och testad på känslig hy.

känslig hud

3. Välj en rengöring som är anpassad för känslig hud

Vinterkylan är påfrestande på huden och därför är det bra att undvika allt som är uttorkande. Bland annat kan du byta ut din vanliga rengöring mot kräm, lotion, olja eller ansiktsvatten. Varför är det viktigt kanske du undrar? Jo, dessa är snällare mot huden och hjälper även till att skapa ett skydd mot den kalla luften. Ett tips är att använda en pH-neutral ansiktsrengöring som är framtagen för känslig hud.

4. Undvik att duscha i för varmt vatten

Att rengöra ansiktet är a och o i din hudvårdsrutin och om din hud lätt blir irriterad bör du lägga ner lite extra tid på att välja rätt rengöring. Du vill ha en rengöring som rengör effektivt men som inte torkar ut! Ett tips är att använda en pH-neutral ansiktsrengöring som är framtagen för känslig hud. Rengöringskrämer-, lotion- och oljor samt ansiktsvatten brukar vara snällare mot huden och hjälper även till att skapa ett skydd mot den kalla vinterluften. Glöm inte att kolla att de är framtagna för och testade på känslig hud innan du testar produkten!

5. Testa följande produkter för den ultimata Après Chic-rutinen!

Nu till det roliga – för att lugna din känsliga hud och göra den redo för vinterkylan och skidbacken behöver du använda rätt produkter. Tillsammans med La Roche-Posay har vi satt ihop den ultimata Après Chic-rutinen. Psst, i februari kommer vi tävla ut rutinen med alla produkter på vår Instagram @glossybox_sweden. Håll utkik där!

känslig hud

 1. Rengör huden med ”Micellar Water” (129 kr/200 ml) från La Roche-Posay:
  ”Micellar Water” är ett micellärt vatten formulerat med fem procent glycerin som skonsamt rengör huden samtidigt som den återfuktar och lugnar känslig hud. Den tar bort smink effektivt utan att torka ut. Innehåller även thermalskt källvatten från La Roche-Posay i Frankrike. Applicera med en bomullsrondell först på läpparna, sedan ögonen och resten av ansiktet. Upprepa tills bomullsrondellerna inte längre blir smutsiga. Köp ”Micellar Water” från La Roche-Posay här!
 2. Applicera ”Hyalu B5 serum” (340 kr/30 ml) från La Roche-Posay:
  Efter rengöringen behöver du addera fukt till huden! ”Hyalu B5 serum” är formulerad med två typer av hyaluronsyra, B5-vitamin och madecassoside. Tillsammans stärker de hudbarriären, återfuktar och gör att huden känns och ser mer fylligare ut. Du får även ett härligt glow! Applicera ett par droppar på ansikte och hals morgon och kväll. Köp ”Hyalu B5 serum” från La Roche-Posay här!
 3. Applicera ”Toleriane Sensitive Crème” (212 kr/49 ml) eller ”Toleriane Sensitive Riche” (149 kr/40 ml) från La Roche-Posay:
  ”Toleriane Sensitive Crème” är en lugnande och fuktgivande ansiktskräm som är särskilt utvecklad för känslig hy. Den stärker hudbarriären och skyddar huden samtidigt som den ger 48-timmars intensiv fukt utan att täppa till porerna. Applicera på ren hud, på ansikte och hals morgon och kväll. Om du har torr hud och vill ha en fetare kräm rekommenderar vi att du istället använder ”Toleriane Sensitive Riche” som utöver att den ger intensiv fukt och stärker hudbarriären även innehåller sheasmör och glycerin. Den är även perfekt att använda innan du ger dig ut i skidbacken!Psst, en stor andel av er Glossies hittar ”Toleriane Sensitive Crème” från La Roche-Posay i er februaribox! Klicka här för att köpa ”Toleriane Sensitive Crème” från La Roche-Posay här och klicka här för att köpa Toleriane Sensitive Riche” från La Roche-Posay!
 4. Avsluta rutinen med ”Toleriane Dermallergo Eye Cream” (199 kr/20 ml) från La Roche Posay:
  ”Toleriane Dermallergo Eye Cream” är en lugnande och fuktgivande ögonkräm som innehåller aktiva ingredienser så som neurosensin, niacinamid och thermalskt vatten från La-Roche Posay i Frankrike. Dessutom stärker den hudbarriären! Applicera försiktigt på huden runt ögonen morgon och kväll. Köp ”Toleriane Dermallergo Eye Cream” från La Roche-Posay här!

6. Glöm inte bort att använda solkräm!

Vårt sista tips för förvandla en känslig hud till en mer välmående med massa lyster är att absolut inte slarva med solskydd. Använd alltid ett solskydd med minst SPF 30 och gärna SPF 50. Alla vet hur skadliga UV-strålarna är på huden och om du redan har en känslig hud kan solen förvärra tillståndet ytterligare. Om du ska ut och åka skidor är det här extra viktigt! Ju närmre solen du kommer desto starkare blir de skadliga strålarna. På bara 1600 meters höjd över havet blir strålarna 20 procent starkare.

Signa upp dig idag och få en GLOSSYBOX fylld med skönhet hemskickad varje månad. Upptäck fem noggrant utvalda produkter en gång i månaden. Du får också förtur till lanseringarna av våra exklusiva limited edition-boxar (med ett förmånligare pris)!

Läs mer!


Louice Tapper Florén

Louice Tapper Florén

Skribent och expert