Hudvård

Vad är skillnaden på torr och yttorr hud? Vi reder ut!


@overglowedit

När temperaturen sjunker är det vanligt att huden är mer torr än under resten av året. Men innebär det verkligen att du har torr hud? Vi förklarar skillnaden – och vilka produkter som trollar bort stram och fnasig hud! 

Jag ska vara ärlig med att erkänna att den här texten blev till av personliga skäl, eller kanske snarare insikten jag själv fick när jag upptäckte att det inte enbart finns något som heter torr hud, när du upplever att huden är just torr. Den kan mycket väl ”bara” vara yttorr (eller fuktfattig som det också kallas). Uppvaknandet kom när jag besökte en hudterapeut för ansiktsbehandling och hon beskrev min hud som ”Yttorr blandhy”. Say what?! Jag har länge sett mig som en torris som behöver bada ansiktet i fukt men efter lite research är jag nu redo att reda ut skillnaden! 

Gillar du också att testa nya beautyprodukter varje månad? Läs mer om vårt senaste erbjudande och signa upp dig på GLOSSYBOX här! 

Cerave –  Moisturising Cream 

Vad är skillnaden på torr och yttorr hud? 

Torr hud är en hudtyp och yttorr hud är ett hudtillstånd. En torr hud har talgkörtlar som inte producerar tillräckligt med olja medan en yttorr hud har brist på vatten. Att ha en torr hud är med andra ord permanent jämfört med en yttorr hud som kan uppkomma av orsaker som väderväxlingar (ja, du är högst skyldig kära vinter), överanvändning av exfolierande hudvårdsprodukter, stress eller brist på sömn.

 

Dear, Klairs – Rich Moist Soothing Cream

 

Kiehl’s – Ultra Facial Cream

Hur vet jag om jag har torr hud eller är yttorr? 

En torr hud är uttorkad året om, oberoende av temperatur och årstid. Den har ofta mindre porer och får sällan finnar. Däremot är det vanligt att de med torrare hud upplever att fina linjer och rynkor uppkommer tidigare än hos de med oljigare hudtyp. När de med torr hud applicerar fuktgivande produkter sjunker de snabbt in i huden. 

En hud som är yttorr kan också strama, inte minst efter rengöring eller vid kontakt med vatten, och det kan uppstå partier som är torra och fnasiga (medan en torr hud kan vara just torr i hela ansiktet). De med yttorr hud märker däremot ofta hur hudtillståndet förändras när vinter blir till sommar och att du då inte är i lika stort behov av rika fuktkrämer utan att det fungerar med någonting lättare. 

Lumene – Nordic Hydra Intense Hydration 24h Moisturizer

La Roche-Posay – Hyraphase HA Intense Rich Moisturizer

Hur tar jag hand om en torr eller yttorr hud?

Det går egentligen inte att ”fixa” en torr hud, då det som tidigare nämnt är ett permanent tillstånd. Men du kan utan tvekan förbättra och tillföra det den saknar – inte minst olja. En olja är inte återfuktade i sig men är en riktig superhjälte när det kommer till att låsa in fukt. Avsluta därför hudvårdsrutinen med ett par droppar olja, som du klappar in över din ansiktskräm. 

The Ordinary – 100% Organic Cold-Pressed Rose Hip Seed Oil

Undvik även alla former av löddrande rengöringar, då det finns en risk att det torkar ut din hud. Satsa istället på en balm, olja, lotion eller mjölk. 

Tänk också att du ska applicera fukt på huden i flera lager – där du börjar med den tunnaste konsistensen. Om du gärna lägger ner tid (och lite extra pengar) på huden kan du köra k-beauty style där du efter rengöring först applicerar toner (gärna i flera lager!), essence (som enklast beskrivs som en kombination av toner och serum) och slutligen serum innan du följer upp med en dag- eller nattkräm för torr hud. Kontrollera så att inte alla produkter du använder samtidigt är aktiva eller exfolierar huden. En torr och känslig hud mår också oftast bäst av parfymfria alternativ. 

Filorga – NCEF-Essence

Kan jag exfoliera torr eller yttorr hud? 

Absolut! Alla hudtyper, och hudtillstånd, mår bra av exfoliering. Det gäller bara att använda rätt produkt som passar din hud. När huden är torr samlas dessutom döda hudceller, som är torra och fnasiga, på hudytan och skapar en barriär vilket gör att fuktkrämen inte helt kan absorbers. Det råder exfoliering bot på! 

Den torra huden ska undvika mekanisk peeling (de med korn) och istället satsa på kemisk exfoliering med syror som AHA, BHA eller PHA (där PHA är den mildaste varianten). Dessa exfolieringar finns både som toners och serum som du låter vara kvar på huden och som mask som du tvättar bort. 

Tänk dock på att inte överexfoliera huden eller att använda flera exfolierande produkter i samma hudvårdsrutin! Två eller tre gånger i veckan med en mild syra räcker gott och väl. Annars kan din exfoliering leda till motsatt resultat än det du önskar – den kan nämligen bli ännu torrare och känsligare och  även börja producera ytterligare olja för att kompensera för fuktförlusten i huden.  

COSRX – Refresh AHA BHA Vitamin C Daily Toner

 

Läs mer!
Addera C-vitamin till din hudvårdsrutin och gör dig redo för glow
Sovit med smink? Så tar du hand om huden dagen efter
Vad är Gua Sha – och hur använder man den?

Signa upp dig idag och få en GLOSSYBOX fylld med skönhet hemskickad varje månad. Upptäck fem noggrant utvalda produkter en gång i månaden. Du får också förtur till lanseringarna av våra exklusiva limited edition-boxar (med ett förmånligare pris)!

Läs mer!

 Terese Allert

Terese Allert

Beauty Editor