Wellness

Förläng doften – 5 knep som får parfymen att hålla längre

Vi älskar dofter och parfym – men hur ska du göra för att få ut maximalt av den? Vi bjuder på tipsen som får din doft att hålla längre. 

När du applicerar din doft, vill du såklart att den ska finnas där så länge som möjligt. Men det är dessvärre inte möjligt. En parfym stannar nämligen bara på huden i några timmar, som bäst. Däremot finns det misstag att undvika för att inte slösa på din favoritdoft i onödan, som att applicera den på rätt ställen och att se till att huden är återfuktad.

Tips: Så får parfym att stanna kvar på huden längre

1. Återfukta huden
Doft fäster bättre på återfuktad hud. Testa att först applicera en parfymfri body lotion på de punkter där du senare ska spraya doften. 

2. Applicera på pulspunkterna
Det går att applicera parfym över hela kroppen, men för att doften ska komma fram och även stanna kvar så länge som möjligt ska du sikta in dig på pulspunkterna på kroppen. Det är handlederna, armvecken, halsen, bakom öronen och knävecken.

3. Stryk på doften
När du applicerar doften, gnugga inte handlederna mot varandra. Spraya på pulspunkterna och tryck dem mot varandra. Annars kan doften försvinna snabbare.

4. Doft i håret
Om du vill förstärka doften, testa att även addera den till håret. Undvik att applicera rakt på utan spraya istället på hårborsten innan du kammar igenom håret. Vill du att doften ska få ta så mycket plats som möjligt, se över vilka övriga produkter du använder med dofter i. En body lotion, deodorant och hårprodukter har ofta parfym i sig. Applicera därför doften sist i din rutin, så att den är den senaste doften du adderade till kroppen.

5. Förvara mörkt
En doft hör inte hemma i ett starkt upplyst badrumsskåp utan ska förvaras mörkt och svalt för längsta hållbarhet. Undvik också att skaka flaskan utan hantera den så varsamt som möjligt.

Guide: Parfymnoter

I samband med dofter pratas det ofta om olika noter, som är själva kompositionen av doften. Har du en parfym du gillar, men vill testa någon ny. Kolla upp vilka noter din favoritparfym har och leta efter en liknande.
Toppnoter: Den första doften du möts av när du applicerar parfymen, försvinner snabbt.
Hjärtnoter: Doften som framträder efter att toppnoterna har avtagit.
Basnoter: Den tyngsta delen av doften som håller sig kvar längst.

 


I GLOSSYBOX juli 2021 får alla Glossies testa Aura Body Fragrance Mist i doften ”Tropique” från Aurikah.

Du kanske också vill läsa om: 
GLOSSYBOX Self-care Sunday: Badrutin för mjuk och len hud
Tips! Fem smarta sätt att använda hårspray
Jag testade Brow lift – det här är är min ärliga recension

Starta din GLOSSYBOX-prenumeration!

Signa upp dig idag och få en GLOSSYBOX fylld med skönhet hemskickad varje månad. Upptäck fem noggrant utvalda produkter en gång i månaden. Du får också förtur till lanseringarna av våra exklusiva limited edition-boxar (med ett förmånligare pris).

Läs mer!


GLOSSYBOX

GLOSSYBOX

Beauty Editor