Hudvård

Därför bränner du dig i solen – även om du använder solskydd

Du tycker att du gör ditt jobb och applicerar solkräm så fort solen tittar fram, ändå blir huden röd och irriterad. Här är fem anledningar till att du bränner dig i solen!  

Att solskydd är det enda som skyddar mot solens skadliga UV-strålar och dess konsekvenser (hudförändringar, melasma – listan kan göras lång) har nog de allra flesta koll på vid det här laget. Men trots att solkrämen är nedpackad i väskan, så träder ändå en röd nyans fram på huden efter en dag i solen. Varför? Vi listar de anledningar som kan vara orsaken till att du bränner dig i solen – även med solskydd. 

Älskar du också att testa nya beautyprodukter? Starta din prenumeration på GLOSSYBOX idag och upptäck fem skönhetsöverraskningar varje månad. Läs mer här! 

1. Du använder för lite solskydd 

Många tar en alldeles för liten mängd av produkten när de smörjer in sig. En flaska SPF ska inte räcka hela sommaren, så var inte sparsam med solskyddet. Applicera ett rikligt lager och låt det sjunka in. Annars kommer du inte upp i den solskyddsfaktor som står på förpackningen – och då är det lätt att bränna sig när du tror att det skyddar mer än vad det faktiskt gör. 

För ansiktet är riktlinjen minst en halv tesked. Det finns också ett enkelt knep för att ha koll på hur mycket du ska applicera – trefingersmetoden. Dra ut produkten på tre fingrar så får du ett fullgott skydd för ansikte och hals. Läs mer om hur du gör här! 

2. Du återapplicerar inte solskydd under dagen

Även om du lyckats med punkt 1, det vill säga att du applicerat ett rikligt lager över hela kroppen, så är du tyvärr inte fullt skyddad hela dagen. Effekten avtar nämligen ju fler timmar som går (även om du inte kommer i kontakt med vatten). Befinner du dig i direkt sol är varannan timme ett bra mått, annars kan du vänta i fyra timmar innan solskyddet behöver tas fram igen. 

3. Du låter inte solskyddet verka innan du badar 

Om du inleder dagen med att smörja in dig med SPF och sen direkt hoppar i sjön eller poolen – ja då försvinner hela effekten direkt. Många solskydd behöver nämligen 20-30 minuter på sig för att sjunka in i huden och börja verka, så vänta ett tag innan du tar ditt första dopp. 

4. Du tänker att ”vattenfast” betyder att det sitter hela dagen

På många solskyddsprodukter står det ”water resistant”. Det innebär (dessvärre) inte att det står emot all form av bad, bara att det inte åker av direkt och att du kan bada lite längre. Om du är en riktig fisk som gärna är i vattnet många gånger, så behöver du smörja in dig efter att du kommer upp på land igen. När vi torkar oss med handduken försvinner också en del solskydd så smörj in dig igen efter bad. Det gäller även om du svettas mycket, då behöver solskyddet återappliceras oftare. 

5. Du nöjer dig med SPF i smink och hudvård 

Du har säkert sett att både ansiktskrämer och sminkprodukter kan innehålla SPF. Det är toppen – men kanske inte riktigt så bra som du tror. För precis som vi nämnt tidigare, gäller det även vid smink och hudvård att vi applicerar alldeles för lite för att komma upp i den solskyddsfaktor som står på förpackningen. Så en dagkräm med SPF30 funkar fint för en promenad i soligare väder, inte om du ska vara placerad i en solstol i solen hela dagen.

After sun – när du har bränt dig i solen

Piz Buin – Tan Intensifying After Sun Moisturising LotionNUXE – Sun Refreshing After-Sun LotionAmbre Solaire – Hydrating Soothing After Sun LotionEucerin – After Sun Sun Relief Gel-Cream

Om du råkat bränna dig i solen, finns det specifika hudkrämer som jobbar lite extra på att dämpa rodnaden, återfukta och lugna huden – after sun! Tänk däremot på att de inte kan ”ta bort” en solskadad hud och att ha fått en röd nyans innebär att du har orsakat en solskada på huden. After sun går såklart också utmärkt att använda utan att du har bränt dig. De är riktigt bra på att återfukta huden – vilket den behöver efter att ha utsatts för sol och bad.

I GLOSSYBOX juni 2021 får alla Glossies testa After Sun Gel från Minetan. Den innehåller lugnande aloe vera som tar hand om solstressad hud och svalkar efter en dag i solen. Applicera rikligt över hela kroppen – så snart som möjligt efter att du duschat. 

Du kanske också vill läsa om!
Hur mycket solskydd ska jag använda? (plus 5 andra frågor & svar om SPF)
Horoskop: Vilken sminkprodukt passar dig bäst – enligt ditt stjärntecken?
Produkten du behöver i sminkväskan (för en hållbar makeup)

Starta din GLOSSYBOX-prenumeration!

Signa upp dig idag och få en GLOSSYBOX fylld med skönhet hemskickad varje månad. Upptäck fem noggrant utvalda produkter en gång i månaden. Du får också förtur till lanseringarna av våra exklusiva limited edition-boxar (med ett förmånligare pris).

Läs mer!


Terese Allert

Terese Allert

Beauty Editor