Wellness

GLOSSYBOX Self-care Sunday: Badrutin för mjuk och len hud

Finns det någon dag som är mer optimal för ett längre bad eller dusch än på en söndag? Jag tror inte det! Passa då på att hänga på vår GLOSSYBOX Self-care Sunday som idag fokuserar på kroppsvård och som kommer gör din hud mjuk, len och glowig. Låt oss presentera vår badrutin! 

Långt borta är de dagar då att ta en dusch var det värsta jag visste (det tråkigaste med fotbollsträningen som 12-åring var när jag kom hem och var tvungen att ställa mig i duschen). Mycket har hänt sen dess och så även min inställning till en härlig dusch eller ett varmt bad. Kanske beror det till stor del på att en dusch numera inte känns som ett måste. Även om dess huvudsakliga syfte fortfarande är detsamma, att bli ren, finns det så mycket mer involverat i en härlig dusch nuförtiden – som att fokusera på sig själv och ge sig själv lite egentid. 

Därför handlar vår fjärde GLOSSYBOX Self-care Sunday om just det – bad och att rena, vårda och återfukta huden. Häng med! 

Innan vi börjar – self-care innebär just att ta hand om och fokusera på sig själv, inte att ha så många produkter som möjligt eller tvinga sig själv att göra någonting man inte vill eller tycker sig behöva. Se därför våra rutiner som inspiration för en härlig stund, inte att du måste införskaffa massor nytt för att hänga med. Self-care ska vara kul och härligt – inte ett tvång!

Steg 1: Torrborsta huden 

Själva bad-/duschrutinen börjar redan innan du kommit i kontakt med vatten, genom att ge huden en omgång med en kroppsborste. Det gör du alltså på torr hud. Vad är då grejen med en sådan här borste? Jo, det sätter igång blodcirkulationen, exfolierar huden och får den att vakna till liv. Vissa menar även att det har en effekt på celluliter och ojämn hud men låt oss inte ha det som huvudfokus. 

Steg 2: Rengör ansiktet 

Kliv in i duschen med rent ansikte utan smink och orenheter. Många slår två flugor i en smäll och rengör ansiktet medan de står i duschen. Effektivt, absolut – men däremot inte helt optimalt för huden. Vi använder ofta varmare vattentemperatur när vi duschar än vad vi har när vi tvättar ansiktet vilket gör att huden kan bli uttorkad om vattnet är för varmt. 

Steg 3: Bad eller dusch 

Jag erkänner, du som äger ett badkar har ett självklart försprång i den här rutinen då ditt bad blir en egen rutin i sig själv. Men misströsta inte, alla duschare kan också vara med! Om du har ett badkar kan du däremot gå lite mer all in. Tappa upp ett bad och häll i badskum, badolja eller badbomb (eller flera tillsammans). När du njuter av badet kan du även passa på att lägga en sheet mask för extra fukt och glow för ansiktet. 

Vilken vattentemperatur ska jag ha? Vi vet att det är härligt med riktigt varma bad men om vi ska fokusera på huden, försök sänka temperaturen något. Varmt vatten torkar ut huden, så tänk mer ljummet än skållhett (eller någonting däremellan) för optimal temperatur. 

mio – Body Brush, Molton Brown – Bath and Shower Gel, Rituals – Foaming Shower Gel, ESPA – Fitness Shower Oil 

Steg 4: Duschkräm 

Borde inte våra kära duschkräm få både lite mer uppmärksamhet och tid? Det är en typisk produkt vi alla har hemma men kanske inte lägger några extra tanke vid när vi inhandlar eller använder. Passa därför på att massera huden medan du använder produkten och fokusera lite extra där vi är som mest smutsiga, som under armarna och under fötterna. 

Steg 5: Fram med rakhyveln 

Rakning är högst individuellt och dess vara eller icke vara är ingenting jag ska gå in djupare på nu. Vill du avlägsna hår från kroppen – let’s do it!
1. Använd en rakhyvel med vassa blad. Har samma rakhyvel varit placerad i duschen i flera månader, då är det dags för en ny.
2. Låt inte rakningen vara det första du gör när du kliver in i duschen. Ge huden tid att mjuka upp sig och bli varm, då blir rakningen både bättre och enklare.  

Steg 6: Skrubba huden 

Mitt personliga favoritsteg i rutinen, som gör stor skillnad. Skrubba huden! Investera i en bra kroppskrubb som tar bort döda hudceller och lämnar huden len och mjuk. Personligen föredrar jag de med lite grövre korn och mer “riv” i. Det här är inte ett steg du gör varje gång du duschar, någon gång i veckan räcker gott och väl. 

Steg 7: Vårdande olja   

Nu börjar vi kommer in på lite överkurs men det här är ett knep som verkligen maxar fukt och glow för huden. Efter rengöring (duschkräm) och skrubb avslutar jag med en duscholja. Den fungerar egentligen likt en duschkräm och rengör också huden men genom att kombinera dessa tre steg så blir du superlen. Vill du inte mixa massor av olika dofter kan något av dessa steg innehålla en produkt som är parfymfri. Den gör fortfarande sitt jobb, men låter en annan doft stå i fokus. 

Steg 8: Fukt, fukt, fukt 

Efter hela fem steg i duschen eller badet (sorry, kunde inte låta bli att ha med alla härligheter) är vi nu redo att stiga ut och fortsätta resan mot vår bästa hud någonsin. Det gör du genom att badda huden torr med en handduk. OBS! Det är alltså stor skillnad på att klappa och att hårt dra handduken över kroppen. Skillnaden ligger i hur torr huden är efteråt. En fuktkräm maximeras nämligen genom att appliceras på fuktig hud så se till att den inte är snustorr efter att du gått loss med handduken. 

Steg 8.2: Tillsammans med en kroppsolja
Redo för nästa knep för att maxa kroppsvården? Blanda ett par droppar av en kroppsolja i din bodylotion. Välj två produkter i samma serie eller låt kroppsoljan vara den med härlig doft och mixa med en parfymfri body lotion. Som du säkert räknat ut vid det här laget, det här är ett fantastiskt steg för en extra återfuktad och mjuk hud!

Du kan självklart också först applicera body lotion och avsluta med kroppsolja över för att kapsla in fukten. Men att mixa dessa gör att det går lite snabbare, helt enkelt. Avsluta med att svepa in dig i en mjuk morgonrock medan produkterna verkar.

So Eco – Exfoliating Gloves, Aesop – Redemption Body Scrub, CeraVe – Moisturising Lotion, NUXE – Huile Prodigieuse Multi Usage Dry Oil

Nu var vi klara! Vår badrutin går för övrigt utmärkt att kombinera med några av våra andra Self-care Sunday-rutiner som du hittar här:

GLOSSYBOX Self-care Sunday: Hudvård
GLOSSYBOX Self-care Sunday: Hår och hårbotten
GLOSSYBOX Self-care Sunday: Händer och fötter

Happy Self-care Sunday! 

Starta din GLOSSYBOX-prenumeration!


Signa upp dig idag och få en GLOSSYBOX fylld med skönhet hemskickad varje månad. Upptäck fem noggrant utvalda produkter en gång i månanden. Du får dessutom förtur till lanseringarna av våra limited edition-boxar!

Läs mer!


Terese Allert

Terese Allert

Beauty Editor