Hår

Tvätta rätt: 5 tips för bättre schamponering

Grunden till bra hårvård börjar i duschen – när du tvättar det. Vi har samlat tipsen som gör att du får ut maximalt av ditt schampo och då även ett bättre slutresultat. 

Schampo är (för de allra flesta, ska tilläggas) en självklar del när det kommer till hårvård. Kanske är det just därför vi inte alltid reflekterar över hur vi ska använda produkten. Vi väljer en variant som doftar gott och kanske har vi även slängt ett öga på vilken hårtyp schampot passar bäst för. Oavsett om du har haft använt samma typ av schampo i flera år eller ständigt är på jakt efter nya varumärken och produkter så finns det några knep som gör att ditt schampo kan göra sitt jobb på bästa möjliga sätt och ge det resultat vi är ute efter. Vi listar några smarta (och enkla) knep.

1. Borsta innan 

Se till att håret är fritt från tovor när du kliver in i duschen. Dra några drag med hårborsten så att även stylingprodukter löses upp. Det gör att håret inte blir ännu mer rufsigt när du blöter det, och att det är lättare att fördela schampot. 

Christophe Robin – Detangling Hair BrushTangle Teezer – Thick and Curly Detangling Hair BrushBrushworks – Oval Detangling Hair Brush 

2. Använd rätt mängd 

Många har för vana att trycka ut en alldeles för stor mängd av produkten. Det gör ingen skillnad för slutresultatet, utan innebär bara att du behöver införskaffa nytt schampo oftare. Tänk att klicken ska vara stor som en hasselnöt för medellångt hår. 

Läs också: GLOSSYBOX Self-care Sunday: Hårvårdsrutin

3. Schamponera två gånger 

Schampo, balsam – klart! Nja, inte riktigt. Faktum är att ditt hår kräver två omgångar med schampot för att bli helt rent. Först tar du bort smuts och rester av hårprodukter för att med den andra omgången ge schampot möjlighet att göra sitt jobb och rengöra hår och hårbotten. 

Kérastase Densifique Bain DensiteColor Wow Color Security ShampooOlaplex No.4 Bond Maintenance Shampoo 

4. Minimera antalet tvättar 

Två gånger i veckan är en bra riktlinje, även om många kan uppleva att de behöver en tvätt till. Anledningen? Att utsätta håret för tvätt varje dag kan leda till torr hårbotten och att de naturliga oljorna i håret försvinner. Testa ett torrschampo mellan tvättarna!   

5. Fokusera på hårbotten 

Det är vid rötterna som schampot gör störst nytta. Se till att håret är genomblött innan du applicerar schampot och ge din hårbotten en lätt massage under tiden. Till längderna är det balsam som gäller, hamnar det i hårbotten är det lätt att håret blir fett. 

Läs också: Jag testade att exfoliera hårbotten med syra – och kommer aldrig sluta

Börja prenumerera på GLOSSYBOX

Signa upp dig idag och få en GLOSSYBOX fylld med skönhet hemskickad varje månad. Upptäck fem noggrant utvalda produkter en gång i månanden. Du får dessutom förtur till lanseringarna av våra limited edition-boxar!

Läs mer!


GLOSSYBOX

GLOSSYBOX

Beauty Editor