Wellness

GLOSSYBOX Self-care Sunday: Fina händer och fötter

Hörde vi söndag? Då vet ni vad det betyder – GLOSSYBOX Self-Care sunday! I vår tredje söndagsrutin tipsar vi om hur du tar hand om och gör dina händer och fötter redo för våren.

Pandemin har inneburit många negativa saker, att inte gör allt för frekventa besök hos olika skönhetssalonger är en utav dem. Det finns få saker som är så avkopplande som när en annan person tar hand om en. Men – nu får vi ta saken i egna händer, inte minst när det kommer till just händer och fötter. 

Om ditt vanliga piff med händer och fötter i vanliga fall mest består av att måla på ett nagellack då och då, så lovar vi att du kommer få en uppdaterad ritual här. Perfekt på en söndag!

Innan vi börjar – self-care innebär just att ta hand om och fokusera på sig själv, inte att ha så många produkter som möjligt eller tvinga sig själv att göra någonting man inte vill eller tycker sig behöva. Se därför våra rutiner som inspiration för en härlig stund, inte att du måste införskaffa massor nytt för att hänga med. Self-care ska vara kul och härligt – inte ett tvång!

Steg 1: Mjuka upp 

Både ser och känns dina fötter och hälar ut som torr elefanthud? Vi hör dig – du är inte ensam efter en lång vinter där omvårdnaden om våra fötter har varit, well inte högprioriterat. 

Du kanske har sett mormor eller mamma göra det här – sätta fötterna i en balja med varmt vatten. Det må se lite oglammigt ut, men är effektivt för att mjuka upp fötterna. Att bara blöta dem och sen börja fila är ingen bra idé, se därför till att de får avnjuta ett fotbad i cirka 15-20 minuter. Har du badkar hemma kan du kombinera det här steget samtidigt som du tar ett bad. Duschen funkar också, om du ändå tänkt ta en längre söndagsdusch! 

För händerna: I dusch eller bad mjukas händer och nagelband upp automatiskt. Om du istället satsar på varianten med ett fotbad, gör även ett bad för händerna där du mjukar upp nagelbanden i en skål med vatten under samma tid.

Steg 2: Skrubb och fil 

Dags att ta till det tunga artilleriet för att bli av med all död hud på fötterna. Inled med en fotfil som får jobba på hälar och trampdynor. Applicera sedan in en fotskrubb (äger du ingen specifikt för fötterna, funkar det fint med en vanlig body scrub) för att ytterligare ta bort döda hudceller på hela fötterna. 

Detsamma gäller händerna! Skrubba dem, om än något försiktigare än på fötterna då huden är känsligare här. Glöm inte nagelbanden, men var lätt på handen! 

Westlab – Cleanse Bathing Salts, Jessica – Pedicure Foot File, Cowshed – Revive Foot Scrub, CeraVe – SA Renewing Foot Cream

Steg 3: Nagelbanden 

Vi förstår! Att måla naglarna i en fin färg är ju det som är det roliga med att fixa naglarna. Men, att bara måla rakt på utan någon förberedelse är lite som att slänga upp en färg på väggarna utan att spackla och tejpa först. Med andra ord, resultatet blir inte lika bra, och inte lika hållbart.

Någonting som många glömmer, men som är ett primärt steg när du gör manikyr eller pedikyr på salong är nagelbanden. När dessa nu är uppmjukade och skrubbade kan du nu använda ett speciellt manikyrverktyg för att peta ner nagelbanden eller ta bort det som är överflödigt. Var försiktig på handen! 

Och ja, det här steget gäller även för nagelbanden på fötterna!

Steg 4: Forma

Då är det dags att fokusera på formen på våra naglar! När det kommer till tånaglarna har du inte så många alternativ, dessa ska klippas och filas rakt (annars kan det dyka upp mindre trevliga saker som nageltrång). Använd en nagelklippare och avsluta med nagelfil för att undvika vassa kanter. Tånaglarna är tjockare än naglarna på händerna och kan därför behöva en grövre nagelfil. 

När det kommer till naglarna på händerna behöver du i princip inte använda en nagelklippare (såvida du inte har väldigt långa naglar och vill klippa ner dem). Använd istället en nagelfil och fila till önskad form.

Steg 5: Fukt för fötterna 

Nu delar vi upp proceduren för händer och fötter lite. Efter att vi nu filat och skrubbat fötterna behöver vi tillföra fukt. Anledningen till att fötterna blir torra och hårda från början är just bristen på fukt och att de ständigt möts av friktion i skorna. Så smörj in dem rikligt med fotkräm och sätt på dig ett par strumpor. Varför? Det gör att fukten inte avdunstar utan stängs in, lite som en sheet mask för ansiktet. 

Låt sitta kvar medan vi hoppar till nästa steg!

Steg 6: Dags för färg

Ledsen att du behövde vänta ända till steg 6, men nu är det dags att måla naglarna (på händerna). Gör så här:
1. Släta ut nagelytan med en polerfil för en jämn grund. Det tar också bort oljor på naglarna vilket gör att nagellacket inte fäster lika bra. Tips! Applicera även lite alkogel på varje nagel, det gör ockås att lacket fäster bättre.
2. Applicera ett baslack som får lacket att sitta längre och skyddar nageln från missfärgningar. Låt torka.
3. Applicera två tunna lager av den färg du har valt. I vår syns två tydliga trender som är varandras raka motsats – naturliga naglar som bara ger en skir nyans eller färgstarka naglar i bland annat gul, grön och orange.
4. Avsluta med topplack som får manikyren att hålla längre och gör färgen glansigare.

Sally Hansen – Colour Therapy Nail Polish “Steely Serene”, Nailberry – L’Oxygene Nail Lacquer “Decadence”, Essie –  Nail Polish “Watermelon”, OPI – Infinite Shine Nail Polish “I’m a Natural”

Steg 7: Sätt färg på tånaglarna 

Återgå till fötterna som nu har fått sig en riktig fuktboost! Ta av strumporna och måla även tånaglarna likt stegen ovan.

Steg 8: Återfukta händerna 

När lacket torkat är det dags för det avslutande steget för händerna – fukt! Ge nagelbanden lite extra omvårdnad med en nagelbandsolja. Tips! Ställ nagelbandsoljan på nattduksbordet och applicera varje kväll innan du ska sova. Smörj in händerna med en handkräm och passa på att ge dig själv en skön handmassage! 

Brushworks – Pastle Buffing Block Duo, Oh K! – Lemon Cuticle Finger Mask, CND – SolarOil Treatment, Sol de Janeiro – Brazilian Touch Hand Cream

Då var vi klara! Vi hoppas att du hade en härlig stund och att du nu kan starta nya veckan med fina och fräscha händer och fötter.

Missa inte nästa veckas GLOSSYBOX Self-care Sunday då vi fokuserar på huden och kroppen. Håll utkik här på bloggen och på Instagram @glossybox_sweden.

Starta din GLOSSYBOX-prenumeration!

Signa upp dig idag och få en GLOSSYBOX fylld med skönhet hemskickad varje månad. Upptäck fem noggrant utvalda produkter en gång i månaden. Du får också förtur till lanseringarna av våra exklusiva limited edition-boxar (med ett förmånligare pris).

Läs mer!

Fler self care-rutiner:
Vad är Gua Sha – och hur använder man den?
GLOSSYBOX Self-care Sunday: Hårvårdsrutin
GLOSSYBOX Self-care Sunday: Din lyxigaste hudvårdsrutinGLOSSYBOX

GLOSSYBOX

Beauty Editor