Hår

GLOSSYBOX Self-care Sunday: Hårvårdsrutin

Äntligen dags för söndag och del två av GLOSSYBOX Self-care Sunday! Idag fokuserar vi på håret och hårbotten i vår hårvårdsrutin. Häng med!

Hudvård och att ta hand om sin hud lite extra har blivit väldigt populärt, inte minst i pandemitider där många väljer att skippa sminket till fördel för att lägga mer tid på huden. Vi förutspår däremot att håret snart kommer bli det som huden är nu! Många varumärken lanserar nya, innovativa produkter för håret – och inte minst för hårbotten. Det blir allt lättare att ta hand om sitt hår på en mer professionell nivå, men utan att lämna badrummet. Låt oss ta en titt på dessa under GLOSSYBOX Self-Care Sunday! 

Innan vi börjar – self-care innebär just att ta hand om och fokusera på sig själv, inte att ha så många produkter som möjligt eller tvinga sig själv att göra någonting man inte vill eller tycker sig behöva. Se därför våra rutiner som inspiration för en härlig stund, inte att du måste införskaffa massor nytt för att hänga med. Self-care ska vara kul och härligt – inte ett tvång! 

Steg 1: Exfoliera hårbotten 

Hur mycket tid lägger du på att ta hand om din hårbotten? Vi erkänner – det här är relativt nytt för oss också! Men en balanserad och välmående hårbotten ger också ett bra hår i övrigt, så därför är det dags att ge din hårbotten lite extra kärlek. Det finns många olika hårbottenskrubbar att välja bland, var noga med att läsa på förpackningen hur de ska användas. Vissa ska appliceras i torrt hår och verka innan du gör över till schamponering, medan andra ska användas efter schampo (är det en sån produkt blir alltså vårt steg 1 här, steg 2 istället). 

Kanske har du redan en exfolierande toner för ansiktet hemma? Vi testade att använda det som en hårbottenskrubb (och resultatet blev så bra!). Läs mer om hur du gör här!

Maria Åkerberg – Scalp Scrub Intensive, Sachajuan – Scalp Scrub, Lazartigue – Exfoliate Pre Shampoo Scalp, OUAI – Scalp & Body Scrub 

Steg 2: Schamponering 

Det här steget gissar vi att du redan gjort ett par gånger i livet. Däremot finns det ett par knep som gör att schamponeringen blir så bra som möjligt. Följ våra steg:
1. Se till att håret är riktigt blött innan du applicerar produkten.
2. Använd inte för mycket, det gör ingen skillnad förutom att produkten tar slut snabbare. Tänk en klick stor som en hasselnöt.
3. Schamponera två gånger! Har du aldrig testat det här tidigare kommer du märka stor skillnad. Första omgången tar bort smuts och rester från hårprodukter, andra omgången har schampot möjlighet att tvätta rent hår och hårbotten.
4. Fokusera på hårbotten och ge dig själv en lätt massage medan du löddrar upp produkten. Det är vid rötterna schampot gör störst nytta, och när det tvättas av åker det förbi ner på längderna också.

Schwarzkopf – BC Oil Miracle Shampoo, Matrix – Total Results Color Obsessed So Silver Shampoo, Color Wow – Color Security Shampoo, Löwengrip – Anti-Dandruff Sensitive Shampoo

Steg 3: Hårinpackning 

Om du funderar på när inpackningen gör entré i hårvårdsrutinen så är det nu – efter schampo, före balsam. En inpackning ger näring till håret och eftersom balsam sluter hårstrået är det viktigt att lägga i inpackningen före det så att den kan verka på djupet. Applicera inpackningen i längderna och låt verka. Det finns snabbverkande produkter men om du vill gå all in så kan du till och med avbryta din dusch, vira in håret i en handduk och göra annat under tiden i låt säga, 30 minuter. Har du lyxen att äga ett badkar är det här du sjunker ner och läser en bok eller tittar på en serie medan inpackningen verkar. Härligare än så kan det inte bli!

Maria Nila – Structure Repair Masque, Sol de Janeiro – Triple Brazilian Butter Hair Repair Treatment, Kérastase – Chronologiste Masque, Garnier – Hair Food Banana 3-in-1 Dry Hair Mask Treatment 

Steg 4: Balsam

Som avslöjat redan i steget innan, balsam sluter hårstrået och avslutar därmed hårtvätten. Balsam ska enbart användas i längderna. Om du behöver schampo och balsam i samma serie? Egentligen inte. Precis som med hudvård innebär det att ingredienserna i samma set passar bra tillsammans och kommer jobba med varandra (dessutom doftar det ju gott och förstärks om alla produkter har samma doft) men det innebär inte att det inte går att kombinera med andra varumärken. Utgå ifrån din hårtyp och välj det schampo och balsam som passar för just det.

Fudge Professional – Everyday Clean Blonde Conditioner, weDo/ Professional – Light and Soft Conditionerevo – The Therapist Hydrating ConditionerL’Anza – Healing Volume Thickening Conditioner

Steg 5: Leave in-produkt 

När du kliver ut ur duschen finns det ett utmärkt sätt att ta tillvara på alla härligheter du tillfört till håret, genom en leave in-produkt som fortsätter att ge fukt till håret. Applicera i längderna på handdukstorrt hår. Känns det tungt med en stor turban av ett badlakan på huvudet? En alldeles fantastisk uppfinning är en hårhandduk i microfiber, som inte bara är snäll mot håret, utan är betydligt lättare att ha på sig, som den här!  

Borsta blött hår?
Att borsta blött hår skadar hårstråna och är något som gärna ska undvikas. Men låt oss vara realistiska, det är svårt att låta bli om håret är tovigt efter duschen eller står åt alla håll. Då finns det hårborstar som är gjorda för att användas just i blött hår och som är mer skonsamma, som den här och den här.

L’Oréal Paris – Elvive Dream Lengths No Haircut CreamJoico – Defy Damage Protective Shield, Redken – All Soft Mega Hydra-Melt Cream, Sachajuan – Leave In Conditioner

Steg 6: Föna håret (och addera hårolja)

Vissa äger inte ens en hårfön, medan andra ser det som ett måste att föna håret efter tvätt för att ha någorlunda kontroll på barret. Som bekant är inte värmeverktyg det bästa för håret och ju oftare du låter dem vila, desto bättre mår håret. Någonting som de allra flesta hår däremot gillar är en närande hårolja (som dessutom brukar dofta magiskt!). Har du ett väldigt tunt hår är det bäst att applicera det i blött hår, annars funkar det ofta bra att använda oljan i blött hår och sen även fördela några droppar över torrt hår. 

Wella Professionals – Oil Reflections Luminous Smoothing Oil, Olaplex – No.7 Bonding Oil, Kérastase – Blond Absolu Huile Cicaextreme Oil, The Ordinary – 100% Cold Pressed Virgin Marula Oil

Då var vi klara! Vi hoppas att du hade en härlig stund och att du nu kan starta nya veckan med ett hår som mår riktigt bra. 

Missa inte nästa veckas GLOSSYBOX Self-care Sunday då vi fokuserar på händer och fötter! Håll utkik här på bloggen och på Instagram @glossybox_sweden.

Starta din GLOSSYBOX-prenumeration!

Signa upp dig idag och få en GLOSSYBOX fylld med skönhet hemskickad varje månad. Upptäck fem noggrant utvalda produkter en gång i månanden. Du får dessutom förtur till lanseringarna av våra limited edition-boxar!

Läs mer!


GLOSSYBOX

GLOSSYBOX

Beauty Editor