Tips & Tricks

Rätt hudvård för din hudtyp

Cetaphil i Glossybox

Ge din hud en fräsch omstart med produkter från Cetaphil och hitta rätt hudvård för din hudtyp. Milda återfuktande produkter och kärlek till huden är hemligheten bakom varumärkets framgångar. Deras första produkt är i dag fortfarande en ikonisk bästsäljare – mer än 70 år senare – kan du gissa vilken?

En hälsosam hudvård leder till en välmående och frisk hud som strålar, det vet Cetaphil. Deras produkter har en gemensam nämnare – en effektiv och mild vårdande formula som stärker och skyddar huden. I mer än 70 år har produkterna rekommenderats av hudläkare och i dag används de av miljontals kvinnor världen över, däribland Hollywood-stjärnor och supermodeller.

Cetaphil i Glossybox

Den första produkten som Cetaphil tog fram var en Cleansing Lotion som utvecklades av en apotekare 1947. Produkten blev snabbt populär och finns fort- farande i sortimentet, nu under namnet Cetaphil Gentle Skin Cleanser (119 kr/236 ml, 179 kr/473 ml). Den här ikoniska rengöringen är en av deras bästsäljare. Den är så mild att den kan användas både med och utan vatten. Några prenumeranter fick testa den här hjälteprodukten i ett praktiskt travel size-kit tillsammans med en annan favorit: Cetaphil Facial Moisturizer (119 kr/50 g). Den milda formulan absorberas snabbt utan att täppa till porerna och ger omedelbar och långvarig återfuktning. För att ta hand om huden på bästa sätt är det bra att ha koll på sin hudtyp.

Rätt hudvård för din hudtyp

Rätt hudvård för din hudtyp med Cetaphil

 • Fet hy

  Hur ser den ut? Fet hud har förstorade porer och en glansig yta. Allt detta orsakas av ett överflöd av talg, ämnet som smörjer in huden och gör att den behåller fukt.

  Rätt rutin: Om du har fet hud kan det vara lockande att tvätta ansiktet ofta för att bli av med olja och smuts, men lagom är bäst. Rengör ansiktet två gånger om dagen, men inte mer. Testa en löddrande formula som Cetaphil Facial Cleanser med en speciell formula anpassad för fet hud. Glöm inte bort att peela huden regelbundet, en mild skrubb kan till och med användas dagligen. Satsa på produkter som är icke-komodogena, vilket innebär att de inte täpper till porerna. Även en fet hud behöver fukt, så glöm inte bort att dagligen smörja in ansiktet. Den bästa återfuktaren är en lätt produkt som absorberas snabbt och kontrollerar hudens naturliga olja, exempelvis Cetaphil Daily Facial Moisturizer.

 • Blandhy

  Hur ser den ut? Blandhy innebär att huden har både lite torrare och fetare partier. Huden på pannan, näsan eller hakan, T-zonen, kan vara fet, medan kinderna är torra.

  Rätt rutin: Det kan det vara svårt att veta vilken produkt som ger bäst resultat på blandhy, då olika delar av ansiktet kan ha olika behov. Det bästa är att använda en mild rengöringsprodukt, som Cetaphil Gentle Skin Cleanser och en återfuktare med oljefria fuktgivare som hyaluronsyra och glycerin. För att få till en rutin som passar just din hud kan det vara bra att testa sig fram och observera vad som fungerar bäst.

 • Torr hy

  Hur ser den ut? Personer med torr hud har ofta små, näs-tan osynliga porer. Huden kan också upplevas matt och skrov-lig, ibland med rodnande fläck-ar och linjer av torrhet.

  Rätt rutin: Det är viktigt att använda en mild rengörings- produkt när du tvättar ansiktet, till exempel Cetaphil Gentle Skin Cleanser. Undvik långa bad och varma duschar som torkar ut huden ytterligare. Smörj huden direkt efter duschen med en åter-fuktande kräm, det hjälper till att binda fukten i huden. Använd gärna fuktgivande produkter fle-ra gånger om dagen eftersom den här hudtypen är extra törstig.

Visste du att…?

Cetaphil betyder mjukgörande kärlek. Namnet är sammansatt satt av två ord: ”phil” i slutet betyder ”kärlek” på grekiska, medan ”Ceta” är taget från det mjukgörande ämnet cetylstearylalkohol.Stina Ljungmark

Stina Ljungmark

Skribent och expert