Allmänt

#nofilter: en guide till mer miljövänliga mensskydd

Period positivity for the win! Från och med denna vecka eftersträvar skolor och universitet i England att förse sina studenter med gratis mensskydd. I praktiken innebär detta att skolorna nu kan köpa tillräckligt med produkter till 35 % av sina menstruerande studenter. Med andra ord: ett stort och ovärderligt steg mot att minska ekonomiska ojämlikheter kopplade till den kostnad som mensskydd innebär.

Även om detta är en stor vinst som förhoppningsvis leder till ökad acceptans och menspositivism globalt, är det (ännu!) inte verklighet i Sverige. Att ha mens kan vara dyrt – vi tycker inte att det ska behöva vara en kostnadsfråga att ha råd med bra skydd.

Det är dyrt att ha mens. Eller rättare sagt – det är dyrt med mensskydd. En kvinna har i genomsnitt mens 2400 dagar av sitt liv. Ett paket tamponger kostar runt 30-45 kronor, och ett paket bindor likaså.

Enligt Ethical Consumer  består vanliga mensskydd tyvärr ofta av material som är dåliga för både vår hälsa och för miljön. Vi syftar på skadliga ämnen som parabener, blekmedel, pesticider, färgämnen, syntetiska parfymer, trämassa med mera. Ämnen vi definitivt inte vill ha nära vårt känsliga underliv!

Eftersom att varumärken inte har en skyldighet att avslöja innehållet i dessa produkter är det många gånger nästintill omöjligt att bedöma risken med att använda dem. För att vara på den säkra sidan kan det vara värt att se över andra alternativ – som ur ett långsiktigt perspektiv dessutom är både billigare och mer miljövänliga.

Återanvändbara mensskydd må innebära en högre förstagångskostnad, men långsiktigt är de det billigaste alternativet. Som ovan nämnt är det dessutom mer miljövänligt! Om du har möjlighet att investera i ett återanvändbart alternativ så är detta helt klart rätt väg.

Menskopp 

Fler och fler kvinnor använder idag menskopp – och vi är inte förvånade! En menskopp innehåller inga skadliga substanser, de är återanvändbara och de orsakar ingen nedskräpning.

Vad är en menskopp? 

En menskopp är en liten, flexibel silikonkopp som du för upp i underlivet och placerar precis nedanför livmoderhalsen. Till skillnad från en tampong som absorberar ditt blod så samlar menskoppen upp det. Du kan bära den i upp till 12 timmar, beroende på hur rikliga blödningar du har. Därefter plockar du enkelt ut den, sköljer ut blodet, tvättar koppen, låter den torka och för sedan upp den igen.

Vad är fördelarna med att använda en menskopp?

  • De läcker inte: Du behöver inte oroa dig för att din menskopp ska läcka! Omfattande studier visar att en menskopp ger samma skydd som en tampong.
  • De är fria från kemikalier: Visste du att många tamponger bleks för att bomullen ska bli vit? En menskopp gör sitt jobb utan att påverka balansen i underlivet.
  • De är miljövänliga: Visste du att en menskopp kan användas i upp till 10 år? Under den tiden besparar du miljön på runt 4000 tamponger och bindor, som tar upp till 800 år att brytas ned.  
  • De är optimala för dig med rikliga blödningar: Fun fact! De flesta menskoppar rymmer åtminstone tre gånger så mycket blod som en tampong.

Vilken menskopp passar mig?

Det finns många bra alternativ på marknaden! Ett av dem är Intimina’s Lily Cup vars form gör den ännu enklare att föra in och plocka ut. Du kan även hitta billigare alternativ på ditt apotek: exempelvis Kronans Apotek eller Apotek Hjärtat.

Miljövänliga engångsprodukter 

Nu finns det fler miljövänliga alternativ även för dig som föredrar att använda dig av engångsartiklar!

Varför är vanliga engångsartiklar dåliga?  

Som vi tidigare förklarade så består tamponger och bindor ofta av icke-ekologisk bomull och kan innehålla skadliga ämnen. De består dessutom ofta av runt 90 % plast och tar över åtta århundraden att bryta ned. Dessutom innehåller de ofta allt ifrån syntetiska parfymer till blekmedel och färg.

Med andra ord är många mensskydd dåliga för både din hälsa som för planeten. Så, vad är då lösningen? Om du vill ha mer skonsamma och miljövänliga engångsskydd behöver du titta efter 100 %o organiska produkter. 

Varför är det bättre att välja 100 % organiska skydd?

  • De är hållbart tillverkade: organiska mensskydd är 100 % naturliga och framtagna utan giftiga pesticider. Den organiska framställningsprocessen innebär dessutom hela 94 % mindre utsläpp.
  • De orsakar inte irritation: Organisk bomull är hypoallergenisk och orsakar inte irritation. Istället har de en naturligt mjuk textur som låter huden andas.

Klicka här för ekologiska bindor, och här för ekologiska tamponger.


#nofilter

Glossybox introducerar #nofilter! Under 2020 kommer vi varje månad att belysa områden som berör kvinnor under hashtagen #nofilter. Syftet är att tillsammans med er glossies tala ofiltrerat om både vardagliga såväl som strukturella problem och ämnen för att förhoppningsvis minska stigmat kring rådande tabun. Vi kommer även att lyfta några av alla kvinnor som inspirerar oss! Har du ett önskeämne som ligger dig extra varmt om hjärtat? Skicka ett DM med ditt förslag till oss på Instagram (klick!). 

Text: Eleanore Nash Bilder: Pinterest Länk: glossybox.co.uk. Glossybox

Glossybox

Skribent och expert