Allmänt

#nofilter: dags att prata om mens!

#nofilter

Glossybox introducerar #nofilter! Under 2020 kommer vi varje månad att belysa områden som berör kvinnor under hashtagen #nofilter. Syftet är att tillsammans med er glossies tala ofiltrerat om både vardagliga såväl som strukturella problem och ämnen för att förhoppningsvis minska stigmat kring rådande tabun. Vi kommer även att lyfta några av alla kvinnor som inspirerar oss! Har du ett önskeämne som ligger dig extra varmt om hjärtat? Skicka ett DM med ditt förslag till oss på Instagram (klick!). 

Först ut: mens! 

Är mens tabu?

I fjol lanserades ”mensemojin” – en omtalad, blodröd droppe som fått diskussionen om mens att blossa upp världen över. Kanon, tycker vi! Vi har dock en lång väg kvar att gå (inte minst globalt sett) innan vi helt lyckas bli kvitt skammen och skammandet som än idag finns kring menstruation.

Det handlar om allt ifrån användandet av omformuleringar som ”lingonveckan”, hur vi tittar bort när någon tar fram en tampong innan ett toalettbesök till hur vi med största diskretion smyger upp bindorna på kassabandet. Flickor och kvinnor har i alla tider fått lära sig att hyscha, dölja, och skämmas över sin menstruation – medvetet såväl som omedvetet. Faktum är att en undersökning genomförd av Plan International UK visar att hela 48 % av alla brittiska flickor och kvinnor i åldrarna 14-21 känner skam kring mens. 

Låt oss stanna upp vid denna siffra för en sekund och reflektera över dess innebörd: en av två unga flickor och kvinnor tvingas uppleva dessa känslor – varje månad. Vi tänker inte spekulera om vidden av den skadliga påverkan detta kan tänkas ha på unga kvinnors självbild, utan låter istället dessa siffror tala för sig själva. Vad vi däremot vill göra är att belysa de situationer kopplat till mensskam som majoriteten av alla livmoderbärare troligtvis tvingats utstå.

Mensskam

Mens hindrar oss varken från att duscha i omklädningsrum, bada i simhallar eller att sporta. Trots detta känner sig unga flickor tvungna att hoppa över både idrott och simlektioner av rädsla för att blöda i poolen eller duschen.

Vilken kvinna har inte bett sina vänner att kolla efter blodfläckar på byxorna? Vi är säkerligen flera som vid upprepade tillfällen även knutit en tröja runt midjan fast det inte behövts, för att slippa oron.

Från en ung ålder lär vi oss att menstruation är något vi förväntas hålla tyst om – ofta redan innan vi lär oss att mens är en förutsättning för mänskligt liv. Men hur ska vi kunna vara tysta om något som påverkar vår hälsa och vårt välmående flera dagar i månaden, under 40 år av våra liv? Och varför skulle vi?

Svaret är enkelt: det ska vi inte. 

En positivt förändring: bryt stigmat

För många av oss har det tagit lång tid att inse att mens är något som kan (och bör!) diskuteras öppet: fritt och brett, högt och lågt. Något som kan bidra till denna insikt är att omge sig med rätt människor, men även initiativ från organisationer vars menspositiva kampanjer bidrar till ökad normalisering.

 

Mensemojin

Nyligen lanserades en emoji föreställandes en blodröd droppe för både iPhone och Android-användare. Emojin är en symbol för menstruation och har hyllats för att vara ett, om än litet, men betydelsefullt steg mot att normalisera mens i vardagliga sammanhang.

Kan en emoji verkligen göra skillnad? I dag använder vi inte bara emojis som utfyllnad – många gånger förlitar vi oss helt på dem för  att hålla våra digitala konversationer flytande. Då kan denna lilla, men viktiga, bloddroppe vara just den universella symbol vi tidigare saknat.

På samma sätt som emojis med olika hud- och hårfärger (samt föreställandes olika familjekonstellationer) är otroligt viktiga för att alla människor ska ha samma möjlighet till representation, kan denna droppe vara ett litet steg mot att tvätta bort det rådande tabu som ännu omger mens. Blodemojin är visserligen inte den mest bildligt uttryckliga referensen, men allt är bättre än inget.

Bli en del av förändringen

Flera små initiativ kan sammanslagna bidra till en positiv attitydförändring kring mens. Denna förändring riskerar dock att förhalas av det faktum att vi ofta tenderar att inte benämna mens vid dess rätta ord, utan istället använder oss av inlindande omskrivningar. Så, vad kan vi göra för att bidra till att avdramatisera mens i vardagliga sammanhang?

  • Tala med #nofilter 

Skippa omformuleringar som får oss att undvika ämnet. Kalla det istället för vad det är: MENS. Menstruation är varken pinsamt, farligt, fel eller ohygieniskt. Tala ofiltrerat, helt enkelt.

  • Utmana medial representation

Bilder som typiskt dyker upp när man söker på ”woman with period” visar kvinnor med plågade ansiktsuttryck, uppkrupna i soffan med händerna över magen. Och ja – mensvärk kan vara både påfrestande och smärtsam, men det betyder knappast att mens gör oss svaga eller sårbara. Glöm inte det, oavsett vilken bild som förmedlas.

  • Rätt kunskap

Många saknar viktig kunskap om vad som faktiskt händer i kroppen under en månatlig menstruationscykel. Är du också osäker? Börja med att skaffa dig rätt information och för den vidare till människor i din närhet. Kunskap är det mest effektiva verktyget för att övervinna tabun!

 

Text Eleanore Nash. Klicka här för originallänk. Olivia Sandström

Olivia Sandström

Skribent och expert


Olivia älskar för närvarande...