Tips & Tricks

Ett friskare leende hela livet!

Ett strålande, friskt leende börjar med goda dagliga rutiner. Stefan Hansson är VD på Plackers och ger oss några enkla men superviktiga tips för hälsosamma tänder hela livet.

Varför är det så viktigt att rengöra utrymmet mellan tänderna regelbundet?
– Daglig rengöring mellan tänderna ger ett friskt tandkött, som därmed förebygger tandlossning. Alla har vi någon gång hört att man ska rengöra mellan tänderna, men få förstår varför och hur viktigt det verkligen är. Det är lätt att hitta ursäkter att hoppa över rengöringen mellan tänderna, särskilt i en stressig vardag. Men det finns så många missförstånd som vi och tandvården behöver reda ut. Tandlossning är en allvarlig sjukdom som drabbar nästan varannan vuxen.

Hur uppstår tandlossning?
– I grunden handlar det om bakterier i tandköttsfickorna som får verka ostört. De bygger upp allt kraftigare barriärer mot den läkande saliven och sprids allt längre ner i tandköttsfickan.

Hur kan man förebygga tandlossning?
– Det bästa man kan göra är att aldrig låta dessa bakterier få leva ostört i tandköttsfickorna, särskilt mellan tänderna. Man bör därför rengöra med tandtråd, mellanrumsborste eller tandsticka varje dag, eller som allra minst varannan dag för att hålla tandköttsinflammation borta.

Vem kan använda Plackers Gentle Picks?
– Gummitandstickor är särskilt praktiska att ha med sig och använda för att fräscha upp munnen efter måltider. Den generella rekommendationen är att använda tandtråd eller byglar. Börjar man få svårt att använda tandtråd, har glest mellan tänderna eller tycker tandtråd är alltför obehagligt så kan man helt gå över till gummitandstickor för daglig rengöring.

Hur fungerar Gentle Picks?
– Det är kanske den mest lättanvända produkten för att rengöra mellan tänderna. Tandstickan är lätt att använda och når hela munnen, även de bakre tänderna där det är viktigast. Gummistråna på spetsen rengör bättre än en vanlig tandsticka och ger en skön och skonsam känsla. En tandsticka har även fördelen att man kan försiktigt peta med spetsen på tandköttet för att massera och stimulera detta.Glossybox

Glossybox

Skribent och expert