Intervju

There’s a SHE in every SHEA

Sheasmör är intensivt närande och har vårdat torr hud och hår i generationer. The Body Shop firar 25 års samarbete med kvinnliga företagare i Ghana som framställer denna unika ingrediens.

SHEASMÖR ANVÄNDS traditionellt sett i Ghana för att skydda huden mot torra ökenvindar. The Body Shop har sedan 25 år tillbaka köpt hållbart producerat sheasmör från Community Trade-partnern Tungteiya Women’s Association. 390 ton sheasmör tillverkas årligen av 640 inspirerande kvinnor från olika byar i norra Ghana.

Det är en 18 steg lång process för att få fram smöret, kunskapen har förts vidare i generationer. Samarbetet med The Body Shop har stärkt kvinnornas ställning och självständighet, dessutom har det förbättrat levnadsförhållandena för invånarna med bättre mat, sjukvård och utbildning.

– Jag har sett kvinnorna bli alltmer självständiga. Nu går vi till banken och utför bankärenden helt själva. Det symboliserar den frihet vi har velat se bland kvinnorna. Vi är inte längre beroende av männen varje gång vi ska göra någonting. I stället samarbetar vi som par, säger Madame Fati Paul, VD för The Tungteiya Women’s Association.

Allting började 1992 då Anita Roddick, The Body Shops grundare, besökte Ghana för att träffa kvinnorna som i generationer tillverkat det unika sheasmöret. Anita Roddick ville sprida sheasmöret till resten av världen och samtidigt samarbeta med kvinnorna i Ghana för att stärka deras ställning i samhället. Sedan samarbetets start har The Body Shop, utöver en rättvis ersättning, betalt en extra summa till Tungteiyas socialfond, som investerar i samhällsprojekt så som hälsovård och sanitära anläggningar, samt vatten- och utbildningsprojekt.

The Body Shop är också medgrundare till Global Shea Alliance, som arbetar för att skapa en hållbar värld för de åtta miljoner kvinnor som är den viktigaste delen i sheaindustrin. Eller som The Body Shop säger själva: There’s a SHE in every SHEA.

I år köper The Body Shop in mer sheasmör då Shea Butter-serien utökas med flera nya produkter. Därmed ökar finansieringen av Tungteiyas samhällsprojekt med hela 30 procent!

I månadens box får alla glossies testa The Body Shops ikoniska Shea Body Butter (185 kr/200 ml) i travel size. Shea Body Butter skapar en långvarig känsla av mjukare och smidigare hud samtidigt som huden får mer lyster. Den är förutom fylld med sheasmör från sheanötter också berikad med ekologisk babassuolja från Brasilien. Denna omtyckta klassiker är numera vegansk! Olivia Sandström

Olivia Sandström

Skribent och expert