Tips & Tricks

Glossybox parfymskola

Alla parfymer och dofter är uppbyggda av flera olika ingredienser (från 30 till hundratals!) som tillsammans skapar en unik doft.

TOPPNOTER

Toppnoten ger ett första intryck av en doft. Det är små molekyler som snabbt avdunstar. Dessa utsöndras direkt när parfymen appliceras och består ofta av friska, lätta dofter så som citrus, frukter och blomdofter.

 

MELLANNOTER

Kallas även hjärtnoter och utgör parfymens ”kropp”. När toppnoterna klingat av tar dessa runda, fylliga dofter vid. De utgörs ofta av blommor, kryddor och gröna växter. Din hud påverkar hur mellannoten upplevs och ger doften en alldeles unik karaktär.

 

BASNOTER

Stora, tunga molekyler som ger parfymen dess karaktär och fixerar doften. När parfymen torkat in och börjat avdunsta framträder dessa noter, det tar vanligtvis minst 30 minuter. Består ofta av vanilj, träslag och mysk.

 

I FOKUS: Alyssa Ashley Vanilla EdT

Toppnoter: Bergamott och citron

Mellannoter: Jasmin och ambra

Basnoter: Vanilj

 

Inga taggarOlivia Sandström

Olivia Sandström

Skribent och expert