Intervju

Intervju med Madelaine Nordstrand, juryordförande Swedish Beauty Awards

Glossybox har varit stolt sponsor av Swedish Beauty Awards sedan 2012, och i år kliver vi fram som presentatör av Sveriges största prisutdelning inom skönhet och kosmetik. Inför kvällen tog vi ett snack med Swedish Beauty Awards egen projektledare och juryordförande Madelaine Nordstrand från KoHF: Kosmetik- och Hygienföretagen, som tillsammans med eventbyrån Mirati ansvarar för hela eventet.

Hur startade Swedish Beauty Awards?
 – Branschföreningen Kosmetik- och Hygienföretagen (KoHF) är en branschorganisation för företag som importerar, tillverkar eller marknadsför kemtekniska konsumentprodukter som kosmetik och hygienprodukter, tvättmedel och rengöringsmedel. För lite mer än 10 år sedan kom frågan upp på bordet om att arrangera en egen branschtävling. Det anordnades många olika galor och våra medlemmar bedömde bland annat ut vinsterna och sa att de som annonserat mest fick flest priser. Därför tog de saken i egna händer och lät branschföreningen starta Swedish Beauty Awards, där en oberoende jury tillsattes.

Hur har allt utvecklats genom åren?
– Vid starten var det bara en jury och ett antal kategorier. Nu är det fyra olika jurygrupper som är sammansatta utifrån sina specialistkunskaper för att kunna testa alla bidrag noggrant. Inskickade bidrag har ökat enormt,  år är det cirka 550 inskickade bidrag. Även antalet gäster har ökat och wow-faktorn på eventet har vi byggt på för varje år. Nu är det en tillställning som ingen vill missa.

Hur länge har du varit en del av detta?
– Tiden går fort när man har roligt! Jag började våren 2011 när Beauty Awards var på Cirkus, sen dess har jag anordnat eventet sex gånger och i år blir det den sjunde i ordningen. Man kan inte annat än bli lite stolt över vår långa och fantastiska resa!

Hur utses juryn?
– Juryn är noga utvald utifrån specialkompetens, kunskapsområde och sitt oberoende inom branschen. Varje jurymedlem handplockas utifrån diskussion med branschorganisationens medlemmar och byts med lagom intervall ut, för att vi ska få variation på juryn.

”Jag säger bara: there’s no business like… the beauty business!”

Madelaine, som medlem i alla jurygrupper, hur hinner du testa över 550 produkter?
– Det är ett gediget jobb som jag lägger väldigt mycket tid på under jurymånaderna, men jag skulle ljuga om jag sa att jag testade allt, dock doftar och kladdar jag med allt. Några produkter är inte för min hud- eller hårkvalitet och då får jag delegera en del till mina andra kollegor på KoHF.

Vad är roligast med att vara med i juryn?
– Att få testa och även njuta av alla fantastiska produkter som lanserats under året. Vilka innovationer en del är och att man kan skapa nya dofter varje år! Helt otroligt att få se och följa produktutvecklingen på så nära håll. Saker som jag aldrig skulle ha köpt annars kan bli min nya favorit. Det är verkligen en ynnest!

Vad är svårast?
– Jag skulle säga att få tiden att gå ihop. Man skulle gärna vilja prova produkterna under ett helt år, men det är inte möjligt.

Vad är dina förväntningar på i år?
– Många! Med vårt nya format med allmänheten på plats och separat prisutdelning med mingel och möjlighet till nätverkande och business, så ser jag det som skönhetsbranschens just nu absolut viktigaste mötesplats.

Hur förbereder du dig?
– Många post it lappar och mycket sömn, det är alltid mycket att göra i slutet.

I år kommer våra glossies få möjlighet att uppleva prisutdelningen på plats, vad betyder detta för  Swedish Beauty Awards?
– Jättemycket, äntligen har vi tagit steget och har möjlighet att ha tillräckligt stor lokal så vi kan bjuda in ännu fler skönhetsfans som får ta del av vår underbara tillställning.

Kan du avslöja något om årets Swedish Beauty Awards?
– Jag säger bara: there’s no business like… the beauty business! Vi kommer uppleva något helt nytt den 11 april där branschen firar, vi får hylla årets vinnare samt möta konsumenterna och äntligen få möjlighet för både fest, nätverkande och business i Berns och Chinas salonger.

KÖP DIN BILJETT TILL SWEDISH BEAUTY AWARDS HÄR!Olivia Sandström

Olivia Sandström

Skribent och expert