Hudvård

Tre myter om ansiktsolja

Vi lät Jaana Ailus, kemist på Laponie of Scandinavia, reda ut vad som är sant och falskt om oljor i hudvård!

”Att använda olja täpper till porerna” 

Sant och falskt! Risken för att olja täpper till porerna beror till stor del på vilken typ av fettsyra som oljan består av, och specifikt förhållandet mellan oljesyra och linolsyra. Medan oljor som har en hög andel oljesyra, exempelvis olivolja, kan vara toppen för torr hud, ren hud, så är de vanligtvis mindre fördelaktiga för aknebenägen hy. Studier visar att aknebenägen hy har ett underskott av linolsyra, och just därför kan en olja med hög andel linolsyra, som exempelvis nyponfröolja, förbättra aknehud.

”Ansiktsolja gör din hud fet” 

Falskt! Huden behöver olja för att hålla sig skyddad och motverka vattenförlust. Huden producerar talg för att säkerställa att den håller sig balanserad och tillräckligt återfuktad. Det finns dessutom oljor som balanserar hudens egen oljeproduktion. Oljan kan vara ett utmärkt sätt att skydda huden vintertid, när det kalla vädret ute och den varma inomhusluften torkar ut huden.

”Ansiktsolja kan inte användas med makeup”

Falskt! Att använda en liten mängd ansiktsolja under makeup kan hjälpa till att förbereda huden och fungera som en primer. Tricket är att bara använda en droppe eller två, och varsamt klappa in i ansiktet och därefter låta oljan absorbera. Satsa på vårdande oljor med en lätt textur som snabbt absorberas av huden.

 

Text: Stina Nilsson

 GLOSSYBOX

GLOSSYBOX

Beauty Editor