Allmänt

Anitha Schulman för Morsdagboxen

Vår lyxiga morsdagbox frontas av en favorit hos oss på Glossybox: powerkvinnan tillika supermamman Anitha Schulman. I en exklusiv intervju berättar hon om sitt nya varannan vecka-liv och sina bästa knep till att få ihop allt.

Anitha Schulman är ansiktet utåt för vår Mors Dag-box som släpptes i en begränsad upplaga förra månaden. Medieentreprenören och karriäristan är mamma till Penny, 6, och Tom Allan, 2, som många blivit bekanta med via Anithas instagram.

– Som mamma är jag nog både rolig och sträng – sträng låter ju hemskt, men jag försöker vara analytisk när jag pratar med mina barn: jag översätter känslor till ord på ett pedagogiskt sätt. Däremot är jag ganska barnslig och försöker både uppfostra mina barn och ha kul med dem – utan att vara en kompis med dem. Jag är deras förälder: då har man ett ansvar att liksom ”göra de till människor” och ta in dem i vuxenlivet, berättar Anitha Schulman.

Vi är stolta över att kunna presentera dig som vår frontperson för vår Mors Dag-box, varför har du valt att samarbeta med Glossybox?

– Det var ett otroligt fint initiativ med Mors Dag-boxen. Det lyxigaste som jag vet är bra hudvård och att sminka sig så att man känner sig glammig. Det är skönt att unna sig själv något riktigt göttigt och att liksom inte bara ha fläckar på kläderna.

Med vår mors dag-box vill vi hylla grymma mammor som du, vad gör du helst på mors dag?

– Något mysigt tillsammans med mina barn. Kanske att vi ordnar en härlig picknick i en park med vänner och deras barn. Sedan får vi ett par barnfria timmar så att vi mammor kan unna oss massage. Om man vill göra mig riktigt glad skickar man över ett blomsterbud och champagne och säger att det kommer något härligt längre fram! Från ungarna vill jag gärna få en härlig pärlplatta och en fin teckning – det är ansträngningen som är det fina.

På sitt instagramkonto delar Anitha med sig av sitt liv: hennes arbete, vänner och såklart Penny och Tom Allan. Hon har ibland fått kritik för att visa upp sina barn för mycket i sitt flöde.

– Jag är ganska van vid det här laget att folk har åsikter – även om jag förstår att folk blir oroliga tar jag det med en nypa salt. Vi umgås inte längre i samhällen på samma sätt som förr, istället deltar vi alla i en digital by där alla har rätt att yttra sina åsikter. Sociala medier är ingen trend, det här är framtiden. Dock tycker jag att man ska undvika att säga saker som man inte skulle sagt till någons ansikte.

Hon poängterar att hon porträtterar sitt liv och föräldraskapet på Instagram, inte sina barn. Men att de syns för att de är en stor del av hennes liv.

– Penny älskar det och vill vara i centrum. Hon är en riktig teaterapa medan Tom Allan avskyr att vara med på bild. Man måste ju utgå från vad Penny vill göra – jag tror hon kommer jobba i den här branschen i framtiden. Just nu vill hon bli popstjärna slash veterinär.

Vad är det bästa med att vara mamma till Tom Allan och Penny?

–De är väldigt roliga, kärleksfulla och har en otrolig energi. Jag var ledsen för ett tag sedan när jag åkte hem från USA, men så fort jag fick träffa barnen blev jag ”hel” direkt. De har en otrolig kraft. Vi har väldigt kul tillsammans. Penny är väldigt pysslig medan Tom Allan är mer grabbig. Jag tror Penny kanske haft tio bilar som hon aldrig tittat åt. Tom Allan däremot är totalt bilgalen! Jag försöker ge dem en fri uppfostran – jag vägrar vara en sådan mamma som hämtar allt: Penny är sex år nu, om hon vill ha något får hon gå och hämta det. De måste lära sig att ta ansvar för sina egna liv.

Har din barndom påverkat din mammaroll?

– Ja men det är klart – på ett visst sätt. Jag är min egen, men jag har tagit med mig grundläggande uppfostransvärderingar och trygghet från barndomen – samtidigt som man försöker att inte göra sina föräldrars misstag. Jag gör garanterat andra misstag som mina barn säkert kommer berätta för mig. Jag tror man får försöka känna av magkänslan vad som känns rätt eller fel och göra så gott man kan. Det blir ju trots allt människor av de flesta men ger man sina barn en bra grund kommer de ha med sig det hela livet.

Sedan en tid tillbaka har Anitha upplevt mammarollen på ett nytt sätt. I december separerade hon och hennes man Calle Schulman och sedan dess har de barnen varannan vecka.

– Nu börjar jag vänja mig med att ha barnen varannan vecka, men man längtar ju efter dem på ett annat sätt. Hade jag däremot haft dem på heltid tror jag det hade blivit lite dålig stämning. Det kräver att man har ett bra tålamod, man måste ju ta både nattningarna och väckningarna. När man har haft barnen behöver man den andra veckan till att vila upp sig.

Tror du att det är kontroversiellt att ”erkänna” att varannan vecka-livet inte är så farligt?

–Verkligen, jag tycker hela föräldraskapet går ut på att ha en skuld i någonting, men det är ingen ”walk in the park” att vara förälder.

Du är ju både en powerkvinna som jobbar med olika projekt och en småbarnsmamma, vad är dina knep till att få ihop allt?

–Jag har inga syskon och jag får inte så mycket stöd från mina föräldrar – de är till åren och de bor inte i Stockholm. Mycket får jag lösa själv och jag brukar ta in hjälp när jag behöver det. Nu när jag har barnen varannan vecka försöker jag lägga de större jobbgrejerna på de veckorna som jag inte har dem. Planering är verkligen A och O! Nu i vår har det funkat ganska bra, men vi får se hur det blir i höst.

Vilka fördelar finns det med att vara förälder och göra karriär?

– Att det på ett sätt blir lättare att prioritera. När man har barn är allt inte fullt rimligt och man kan inte göra allting, man får fråga sig ”what’s in it for me?” och utgå från sina förutsättningar. Man måste säga till sig själv ”det här är mina limits” och sedan formge sitt liv utifrån det.

” Penny och Tom Allan är väldigt roliga, kärleksfulla och har en otrolig energi.”

Stort tack till Hotel Diplomat för lån av lokal.

text: Louice Tapper Florén

Hår & makeup: Tove Dalsryd

Foto: Sofia TörnqvistJulia Hjelte

Julia Hjelte

Skribent och expert