Allmänt

Nina Nilsdotter

Råd från experten:

Sommarens måste: fuktsprayen


Hur ska man egentligen förbereda huden innan solsemestern?

Den ska alltid vara förberedd, är hudterapeuten Nina Nilsdotters korta svar.

Vi har träffat henne för att få de bästa tipsen – så att vi är redo för sommarens härliga resor! Nina Nilsdotter är lite av en legend inom skönhets- och hudvårdsvärlden och driver en egen salong i Stockholm.

– I en flygplanskabin är det samma luft som vispas runt. Många har problem med det här och de flesta upplever att de blir torra och fnasiga. Det är en jättetorr luft, säger Nina Nilsdotter.

Hur ska man förbereda huden innan en flygning?

– Peela ansiktet och passa sedan på att lägga en fuktgivande ansiktsmask när du ändå packar kvällen innan. På flyget är det viktigt att du smörjer in dig med en ansiktsolja eller en kräm. Det är jättebra att ha med med sig en fuktspray nära till hands, en leave on-mask som du kan applicera under flygningen samt en extra kräm i handbagaget.

Nina betonar att, för att en hud ska må bra måste man ha en regelbunden hudvårdsrutin 365 dagar om året. Innan sommaren kan man dock ”vårstäda” ens hud och göra en djuprengöring för att rensa bort döda hudceller och orenheter.

– Huden ska alltid vara förberedd, året runt. Några små enkla tips är att regelbundet ge huden mycket fukt och skydd samt använda en mild rengöring. Till sommaren är tumregeln att banta ner från aktiva till mildare produkter samt addera mer fukt. Använd en mild peeling utan korn, rengör huden ordentligt och använd inga syror.

Vad är ditt bästa hudtips för sommaren?

– Solskydd, med minst 50 spf, helt klart – det tycker jag man ska använda 365 dagar om året. Du utsätter huden för solen varje dag och all oskyddad exponering över tio minuter är en skada. Om du inte skyddar dig ordentligt riskerar du att drabbas av till exempel cancer och förtidigt åldrande. Både under och efter semestern är det viktigt att fortsätta addera fukt, menar Nina.

– När vi är på semester ändrar vi hela vårt beteende – vi sover mer, dricker mer alkohol och äter annorlunda och det påverkar huden såklart. Solen, rökning, socker och alkohol bryter ner huden mest. Sola inte de timmar då solen är som starkast. Snåla inte med fukten, skäm bort huden extra mycket med after sun – nu finns det till och med särskilda after sun-masker. På semestern smörjer vi in oss flera gånger per dag, det är viktigt att fortsätta med det när du kommer hem och sluta inte helt abrupt. Fortsätt smörj in dig med det som är kvar av solskyddskrämen vet jag!

 

text: Louice Tapper FlorénJulia Hjelte

Julia Hjelte

Skribent och expert