Allmänt

Anitha Schulman för Beauty on the go

“Jag har liksom aldrig hållit käften”

Anitha schulman

Ålder: 38 år

Bor: Stockholm

Gör: Designar detaljinredning, driver podden Lillelördag med Ann Söderlund samt Fyllepodden med Sanna Lundell, bloggar på familjeliv.se, skriver manus till och har en av rollerna i TV-serien Mammor!

Anithas bästa karriärstips: Nätverk och mentor: “URVIKTIGT! Att ha en några år äldre kvinnlig mentor kan vara en stark kompass för spretiga själar. En bra chef ser dig som en partner snarare än en anställd.”

Målbilder: “Flummigt kanske. Men visualisera målet för ditt inre och ta dig dit. Det får ta lång tid. Men det kommer ske om du är envis och har mjuka armbågar. Nätverka och ta rygg på varandra.” Så står du upp för dig själv: “Ge dig själv ‘cojones’: tänk som en snubbe och framför allt, istället för att vara alla till lags ställ frågan “what’s in it for me” en gång för mycket till sig själv – utan att förlora ödmjukheten.”

En powerkvinna som vi på Glossybox ser upp till är Anitha Schulman – en kvinna med stort driv som bland annat har två poddar, designar porslin och skapat sin egna TV-serie ’Mammor!’.

Vi träffas inne i en juniorsvit på Scandic Haymarket i Stockholm en dag när vintern slår tillbaka med full kraft – precis när man trodde att våren var på väg.

– Oj vad fint det var här inne, utbrister Antiha Schulman när hon kommer in i det art deco-inredda rummet.

Första intrycket av Anitha Schulman är att hon är ganska kort till växten, men luras inte av hennes längd. Anitha Schulman är en stark person, van att säga vad hon tycker och det gillar vi på Glossybox.

– Jag har liksom aldrig hållit käften och har ibland varit en jobbig jävel. Till slut lyssnar någon. Sedann några till. Det kan hjälpa till att bygga självförtroende. Magkänslan har alltid varit min inre kompass. Känns det rätt är det ofta det och tvärtom. Sen kan man ta hjälp av yttre attribut. Att känna sig snygg och fräsch kan göra otroligt gott för själen. Tro det eller ej. Jag är ju jätteliten men är lite som en Chihuahua. En liten hund med ett självförtroende som en stor hund. Då börjar märkligt nog människor att lyssna på en. Det är bara mindgames.

Anitha har en lång karriär inom TV- och mediebranschen både som projektledare och entreprenör. I dag driver hon podden Lillelördag med Ann Söderlund, Fyllepodden med Sanna Lundell, har en egen blogg och i höstas hade hennes TVserie Mammor! premiär på TV3.

Vilket av dina jobb har varit roligast och vad är du mest stolt över?

– Jag gillar faktiskt alla mina jobb på olika sätt, men media och sociala medier inklusive podd för det ÄR kul! Med TV-serien Mammor! hittade vi en uttrycksbrygga från sociala medier till teve och det funkade. Jag är väldigt nöjd med att vi lyckades hitta det stilspåret i en väldigt satt genre. Självklart är Mammor! min största bedrift. Ett projekt som jag kämpat för i så många år och fått nej på men inte gett upp. Skam den som ger sig!

Var kommer ditt driv från?

– Jag har alltid varit envis, idérik, fantasifull och modig. Ibland dumdristigt fantasifull och modig. Men längs resans gång har jag insett att det kan vara bra att våga göra tvärtemot sig själv, det kan ta en ut på äventyr. Jag tror drivet alltid funnits där. Kalla det ett inre skav av att se möjligheter och förändra och definitivt en del revanschlusta. Jag passade aldrig på en arbetsplats, i en roll. Det blev för begränsande och det var oerhört frigörande att få snurr på flera verksamheter i egen regi. Exempelvis porslinet började som en passion men blev en verksamhet och nu designar jag detaljinredning som brickor, badrumshanddukar och doftljus och inte bara porslin vilket känns kul. Har velat dit men ville ta avstamp i någonting.

Det känns som att du är en orädd person som vågar satsa på drömmar och idéer, är det någon gång som du tvekar?

– Jag är nog på ett “manligt sätt” en så kallad risktagare. Det finns massa saker som jag tvekar på och känns det inte rätt då är det inte rätt. Ju äldre man blir desto lättare blir det ju också att skönja det.

Det är mycket som händer i Anitha Schulmans liv just nu. Under vår intervju avslöjar hon att hon har både bok- och TV-projekt att se fram emot – som hon inte kan prata så mycket om än. Det är även mycket privat, innan jul gick hon och hennes man Calle Schulman ut med att de skulle separera.

– Just nu är mitt största fokus att ta mig genom det här året och förstå mig själv bättre på andra sidan. Jag vill kunna göra ett bokslut på nästan ett decennium. Jag håller på att skilja mig och får stifta bekantskap med många nya känslor hos mig själv. Det är både svinjobbigt och skitläskigt, säger Anitha.

Du är ju väldigt intresserad av mode, vilka vårtrender tror du att du kommer följa i år?

– Åh jag älskar mode och att planera för olika looks. I vår är det mycket Havanna och lite Deco för mig; slim dekadens – perfektion! Hade ingen aning om att Chanel har Havannatema på hela våren och likaså flera andra visningar från Paris. Kul ju. Förmodligen har jag väl snappat upp det någonstans från modeveckan förra året men glömt bort det och det blev en känsla som visade sig vara rätt i tiden. Det är ju det som är så kul med mode, att få skapa perception och uttrycka det i material och färg.

Vad är dina bästa skönhetstips?

–Att inte använda för mycket vatten. Ha alltid en bra rengöringsprodukt och ha en liten fuktad frottéhandduk att tvätta rent dig med – så får du även en minipeeling. Se till att ha en bra nattkräm eller serum samt dagkräm. Använd mineralprodukter som bas. De sliter inte på huden och täpper inte igen porer på samma sätt. Gå på regelbundna ansiktsbehandlingar om ambitionen är att fördröja åldrandet. Sedan är ögonbrynen viktiga. Jag har glesa men breda bryn och har jobbat i flera år för att få till den perfekta “looken”. Sen upptäckte jag 3D bryn och det har töntigt nog förändrat mitt liv. Nu har jag en form och en täthet jag önskar som är lätt att måla och ser bra ut. Jag jobbar alltid med en bronzer och en rouge samt en halv nyans ljusare concealer under ögat. Målar alltid kajal i ögat för att få mer uttryck och det är viktig med en bra mascara. Jag brukar ha neutralt läppstift dagtid och färg på kvällen, om jag går ut.

 ”Jag är jätteliten men är lite som en Chihuahua. En liten hund med ett självförtroende som en stor hund. Då börjar människor märkligt nog att lyssna på en”

 

text: Louice Tapper FlorénJulia Hjelte

Julia Hjelte

Skribent och expert