Allmänt

Kenza

Namn: Kenza Zouiten

Ålder: 25 år

Bor: Stockholm

Gör: Digital modeentreprenör, grundare av Ivyrevel

Man ska stå upp för sina medsystrar,

att aldrig trycka ned andra kvinnor.

Hon är verkligen inte en oslipad diamant, tvärtom, Kenza är en glänsande, oövervinnlig power woman och vi är stolta över att hon är ansiktet utåt för vår Pink Diamond Box.

Med fotograferingen färskt i minnet känns det härligt att får träffa Kenza igen trots att det är tidigt på morgonen. Hon kommer in med mycket energi och innan vi sätter oss gör hon i ordning en god frukostmacka.

Hur är läget Kenza?

– Det är bra men kallt ute, det är ganska mycket med renovering av vår nya lägenhet, planering av bröllopet och så klart mycket jobb. Varje dag är lite kaosartad.

Vad är det för lägenhet?

– Vi köpte en lägenhet i Stockholm med inflytt i juni sen har renoveringen dragit ut på tiden. Förhoppningsvis så flyttar vi innan jul, om vi inte flyttar innan jul så vägrar jag fira jul hemma, haha! I den nya lägenheten ska jag få en egen walk in closet, äntligen! Nu kan jag äntligen få ordning och reda bland mina skor och kläder. Jag har ju en hel del!

Hur känns samarbetet med GLOSSYBOX?

– Det känns jättebra! Det är extra kul att detta är boxen inför julen och nyår. Jag älskar julen, tycker det är en sån mysig och festlig period på året. Boxen var ju som gjord för mig med diamanten som matchar min diamanttatuering.

Apropå tatueringar, hur många har du?

– Jag har 10 tatueringar.

Har alla en mening?

– Jag var noga med att ha ett syfte med mina första tatueringar, jag tänkte att jag ska kunna försvara tatueringen även om 20 år. Men nu är det inte lika viktigt, nu kan jag göra en tatuering för att den är snygg. Varför gjorde du en diamanttatuering? – Jag hade innan bara gjort tatueringar med ord och nu ville jag göra en symbol istället. Alla mina tatueringar handlar om saker jag har gått igenom både som barn och vuxen– att jag alltid måste vara stark. Diamant betyder ju oövervinnerlig och det passar mig. Sen är ju diamanter väldigt snygga!

Tatueringen med texten ’Be strong, girl’, vad betyder den?

– Den var ganska spontan, eller alla mina tatueringar är ganska spontana. Den är en påminnelse till lilla flickan i mig att alltid vara stark.

Vad är styrka för dig?

– Att tro på sig själv, att älska sig själv, att våga stå upp för sig och inte låta någon annan trycka ned en. Ingen ska bestämma hur man ska vara eller vad man ska göra, du ska våga gå din egen väg.

Är du feminist?

– Ja självklart!

Vad är feminism för dig?

– Att våga gå sin egen väg även om det kanske inte passar in i samhällets normer om hur en kvinna ska bete sig. En annan viktig sak är att man ska stå upp för sina medsystrar, att aldrig trycka ned andra kvinnor. Det finns tyvärr redan andra som gör det, så vi behöver inte trycka ned varandra också. Det är bättra att lyfta varandra. Man ska aldrig sluta kämpa för att vi ska vara lika värda som män. Det är väldigt många som inte ser eller vill se hur det ligger till för oss kvinnor, även i västvärlden, det är därför det är så viktigt att våga prata om orättvisorna. Jag skrev ett inlägg på bloggen för ett tag sedan om att jag har blivit sexuellt ofredad och det var väldigt jobbigt att ta det steget att prata om det. Man känner någonstans en skam även om det inte är jag som har gjort något fel, samhället får mig att känna att det egentligen är jag som har satt mig i den situationen. Men jag tänkte tillslut – Fuck it! Jag måste gå ut med det här. Jag vet att det många som har varit med om liknande och när jag skrev inlägget så fick jag väldigt mycket respons, framförallt från tjejer. Det är så hemskt att det är så här! Det är därför det är så viktigt att prata om det, berätta att det fortfarande sker, även i jämställda västvärlden. Vi måste försätta kämpa för våra rättigheter.

Hur hittar du styrkan i att fortsätta stå upp för din sak?

– Det var min syster och mina vänner som peppade mig till att berätta om övergreppet och att anmäla det. Sen ser jag det som min plikt, som en offentlig person, som kvinna och som en förebild till många unga tjejer att det är min skyldighet att försöka göra en förändring. Att stå upp för dem som kanske inte har styrkan att prata om detta. Det finns ju många starka kvinnor i världen, jag ser att du ofta refererar till Rihanna.

Varför tycker du om henne?

– Jag tycker bara att hon är så grym! Hon är så duktigt på det hon gör, jag älskar hennes musik och jag ääälskar hennes garderob. Jag hade dött för hennes kläder! Det verkar som att hon är så himla ödmjuk, hon är samma tjej som hon var innan hon blev känd och umgås med samma vänner som innan. Väldigt ’down to earth’. Hon utmanar verkligen synen på kvinnor, hon gör det som kanske anses vara lite fel men hon gör det ändå och jag tycker det är så coolt!

Vad är skönhet för dig?

– Att vårda och att kunna förändra mitt yttre om jag vill, tycker det är spännande att man kan uttrycka sig på olika sett.

När kom du på att man kunna förändra utseendet?

– Jag började sminka mig när jag gick i sexan eller sjuan. Men då var det ju ett helt annat typ av smink, det var ju lite mer alternativ, haha! Mycket kajal och vitt puder, det var ju det jag gillade då. Man behöver inte ta sitt yttre på så stort allvar. Folk är så noga med att man måste ha en stil men jag tycker att man kan ha flera stilar. Vilken stil vill du vara idag? Hur vill du se ut idag. Man ska kunna leka och bara ha kul!

Hur tycker du skönhet och mode hänger ihop?

– Det hänger ju ihop precis som smink; att man kan förändra sin stil. Smink och kläder passar ju så bra ihop också, man kan matcha färgen på läpparna till de kläder du har. Du kan också välja att framhäva det du gillar!

Har du något skönhetstips till alla glossies?

– Åh… jag är så dålig på sånt! Jag gillar att vara brun och då är spraytan en sådan himla bra uppfinning. Om man gillar att vara brun men inte testat än så tycker jag verkligen att man ska göra det. Sen är jag en morgontrött person och orkar inte fixa mig sig mycket, speciellt inte håret. Men jag har börjat sätta upp håret innan jag går och lägger mig. Jag börjar med att lägga i lite värmeskydd i håret och sen tvinnar jag håret hårt samtidigt som jag snurrar ihop det till en ballerinaknut. Jag sover med knuten och på morgonen släpper jag ut håret och det blir jättefina lockar. Spraya och så är det klart!

Du nämnde ju innan att du älskar julen och dess festligheter, hur firar du jul?

– Jul för mig är bara häng med min lilla familj, mysa, titta på filmer, äta godis och god mat. Att bara umgås! Jag blir alldeles varm när jag tänker på det, jag verkligen älskar julen!

Hur brukar du fira nyår?

– Då är det fest! Det är alltid med mina vänner och Aleks vänner, vi är ett stort gäng som brukar fira någonstans.

Apropå fest, när du fyllde 25 så friade din pojkvän Aleks till dig, blev du förvånad?

– Jag hade ingen aning och jag blev så chockad. Aleks var så nervös så att när han skulle sätta på ringen så tappade han den. Nu kan jag skratta år det men då tänkte jag att så här skulle det inte gå till, haha!

Hur går det med planeringen?

– Vi har bokat lokal men inte bestämt 
detaljerna, som hur tårtan ska se ut. Vi har fått hjälp att sätta en mood board för hela bröllopet, vilken känsla och vilka färger vi vill ha så det känns väldigt seriöst men bra. Vi har bröllopsplaneraren, Johanna Kajson och en dekoratör som heter Fanny Staaf som hjälper oss med allt. Jag pinnar en massa bilder och de hjälper mig att sätta ihop det till verklighet.

Har du valt en klänning än?

– Ida Sjöstedt kommer designa min klänning, det finns en skiss och jag har valt spets. Så nästa steg är att prova klänningen fast i ett annat enklare tyg. Hon är så himla duktig så det kommer bli så bra. Vi pratar vidare om klänningen och alla förberedelser inför bröllopet men vi på Glossybox är också lite nyfikna på hennes eget klädmärke, Ivyrevel.

Vad betyder Ivyrevel för dig?

– Jag har ju alltid varit intresserad av mode och jag har ju gjort en del designsamarbeten sen innan. Jag fick för några år sedan en förfrågan att starta mitt eget märke tillsammans med en stor onlineaktör. Jag tänkte då att om jag ska göra det varför inte göra det ordentligt? Jag och Aleks tillsammans med Aleks bror och en vän satte oss och tillsammans och tänkte ‘Hur svårt kan det vara att starta eget klädmärke?’ Det va ganska svårt, haha! Det var mycket jobb och nästan allt som 

kunde gå fel gick fel, men 2013 lanserade vi vår första kollektion. Sen har det bara fortsatt att växa. Ivyrevel började med 5 anställda i en källarlokal med råttor och nu sitter vi i stora fina lokaler, 25–30 stycken. Vi kommer växa ännu mer och kommer ha vår egen fotostudio och Show Room i samma lokaler. Framtiden är verkligen spännande!

Ivyrevel hade en modevisning i Berlin tidigare i år, hur gick det?

– Det var kaos, haha! Det var jag, Aleks och Madde som åkte ner och ingen av oss hade någonsin gjort detta och visste inte riktigt hur man skulle göra, vi testade oss fram. Mycket gick åt helvete och det blev inte alls vad vi hade tänkt men ingen visste hur det skulle se ut så i slutändan blev det ju bra. Hade jag fått frågan personligen och inte via företaget så hade jag förmodligen tackat nej, jag hade inte vågat. Jag tror att man måste våga utmana sig själv även om det finns en risk att misslyckas. Man måste misslyckas ibland för att kunna lyckas, det må låta klyschigt men det är så det är. I efterhand så känns det skitbra men det var en av de värsta helgerna i mitt liv men efteråt så kunde jag säga – fan vad coolt att vi gjorde det här. Vi hade en modevisning i Berlin, så himla häftigt! Jag är väldigt stolt över oss.

Slutligen en sista fråga. Nyår brukar innebära en nystart för många, brukar du ge nyårslöften?

– Jag ger ju nyårslöften som många andra – träna mer, äta och leva nyttigare. Men jag brukar vara dålig på att hålla dem. Vissa personer är ju allt eller inget. Antingen äter man godis eller så gör man det inte men för mig är det viktigt med balans. Jag är en mittemellanmänniska så för mig är det ok att träna en gång i veckan, det är bättre än ingenting. Jag kan ta några godisbitar, jag behöver inte äta upp hela påsen. Jag gillar egentligen inte att sätta orimliga krav på mig själv, som jag inte vill leva upp till. Jag försöker bara att njuta av varje år och gör det ni med!

text: Louice Tapper FlorénJulia Hjelte

Julia Hjelte

Skribent och expert